2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A Kreml cáfolta a nyugati álhíreket Putyin szívproblémáiról és a testdublőrökről

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincsenek testdublőrei, ellentétben egyes nyugati médiumok beszámolóival – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Elutasította azokat a híreszteléseket is, amelyek szerint az elnök súlyos beteg. A brit sajtó egy anonim Telegram-csatornára hivatkozva terjeszt álhíreket.

Az orosz médiának kedden nyilatkozva Peszkov kitartott amellett: “Nem. Nincsenek testdublőrök… Ez az abszurd információs maszlag kategóriájába tartozik, amelyet irigylésre méltó kitartással tárgyal számos médiaorgánum”. Hozzátette, hogy az ilyen állítások “csak mosolyt csalnak [a Kremlben mindenki] arcára”.

Hamisnak minősítette azokat a nyugati médiában nemrég felbukkant híreket is, amelyek szerint az orosz államfőnek szívproblémái vannak.

“Teljesen jól van”

– biztosította Peszkov az újságírókat.

Kedden a The Mirror című brit napilap a General SVR nevű anonim Telegram-csatornára hivatkozva közölt egy cikket, amelyben azt állították, hogy Putyin elnöknek vasárnap szívmegállása volt, és újra kellett éleszteni. A lap megismételte azt az állítást is, hogy a Kreml testdublőröket használ Putyin egyes nyilvános szerepléseihez, köztük külföldi látogatásaihoz.

A Mirror ugyanakkor megjegyezte, hogy az általa idézett Telegram-csatorna “soha nem tesz közzé szilárd bizonyítékot az ilyen állítások mögött”.

Az újság a továbbiakban egy nemrégiben készült japán tévériportot idézett, amely szintén azt állította, hogy az orosz elnöknek hasonmásai vannak, miután mesterséges intelligencia segítségével elemezték az arcát, járását és hangját több megjelenés alkalmával. Az ukrán titkosszolgálat vezetője, Kirillo Budanov hasonló állításokat tett az elmúlt hónapokban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató