2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

A nemek közötti bérkülönbségek miatt sztrájkol az izlandi miniszterelnök

Kedden több tízezer nő sztrájkol Izlandon a nemek közötti bérkülönbségek miatt, köztük Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök – írja a BBC. Ezt a fajta sztrájkot kvennafrinak, azaz női szabadnapnak hívják, és a célja az, hogy felhívják a figyelmet a nemi megkülönböztetésre.



A sztrájk leginkább azokat a foglalkozásokat érinti majd, amikben a nők felülreprezentáltak, mint például a pedagógusokét és egészségügyi dolgozókét. A kvennafri azonban nemcsak a munkahelyeket érinti: az is velejár, hogy a részt vevő nők házimunkát sem végeznek. Legutóbb 1975-ben tartottak hasonló, egész napos kvennafrit.

Jakobsdóttir azt mondta, hogy a kormánya sokat foglalkozik annak felderítésével, hogy milyen a nők által dominált szakmák megbecsültsége azokéhoz képest, amikben inkább férfiak dolgoznak többen. A tervek szerint sem a miniszterelnök, sem a kormányának női tagjai nem dolgoznak majd kedden.

Az izlandi tanári szakszervezet adatai alapján a legtöbb tanár az országban nő, ahogy az óvodai pedagógusok 94 százaléka is. Az ország legnagyobb kórházának dolgozói közül is 80 százalék nő.

Az 1975-ös sztrájkon a szigetország női lakóinak 90 százaléka részt vett, amivel arra akartak rámutatni, milyen fontos szerepet töltenek be az ország gazdaságában. Az akció sikeres volt, a parlament egy évvel később elfogadott egy egyenlő fizetésekről szóló törvényt. A Világgazdasági Fórum felmérése alapján a nemek közötti egyenlőség szempontjából 14 éve Izland az első 91, 2 százalékos értékeléssel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató