2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Jön a csok plusz - itt vannak a részletek

Csák János azzal kezdte a Kormányinfót, hogy Magyarország Európa legcsaládbarátabb kormányzatával él. 2015 óta 233 ezer család vette igénybe a támogatási formákat, 754 milliárd forintot szántak ezekre. A kormány áttekintette, hogyan tudja az otthonteremtési támogatási rendszert a mai piaci viszonyokhoz igazítani.

A falusi csok rendszer marad, de az ötezer fő feletti településeken csok+ néven új, kamattámogatott hitelkonstrukciót vezetnek be. A hitel gyerekszám függvényében 15-30-50 millió forint lesz. Kedvezményes kamatozású, ez 3 százalékot jelent, az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalék önrész. A futamidő 10-től 25 évig terjedhet

– jelentette be Csák János.

A rendszer úgy épül fel, hogy az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de 2 éves átmeneti időszakban azok az idősebb nők, akik igazoltan 12 hetes áldott állapotban vannak, szintén felvehetik. A hitelt telekvásárlásra nem lehet használni. Az első közös otthon esetében, részben az infláció  fékezése érdekében is 80 millió forintos határt húztak meg. Lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár. Felújítás, bővítés esetén 20 százalék önrészre lesz szükség.

További kedvezmény, hogy az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak a kamatot fizetni. Ha megszületik a gyermek, akkor a hitelfelvevők egy éves hitelmoratóriumot kérhetnek. A második gyermek születése esetén, valamint minden további gyermek után 10 millió forintot elengednek a tőkéből. 

A falusi csoknál egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszert.

Csák János bejelentette a csok plusz részleteit
 
Magyarországon van Európa legcsaládbarátabb kormánya, mondta Csák János a kormányinfón. A miniszter szerint a kormány szerdán elfogadta a csok pluszt, új kamattámogatott hitelkonstukciót, ez:

- a hitel a gyerekszám függvényében megváltozik, 15, 31, 50 millió forint lesz. 3 százalék a kamat, az első közös otthon megvételénél elég 10 százalék önrész. a Hitel 10-25 évig terjedhet.

- a nők 41 éves korukig vehetik vel, két éves átmeneti időszakban azok az „idősebb nők”, akik igazoltan 12 hetes terhesek, ők is felvehetik.

- a hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni.

- az első közös otthon esetében 80 millió forintos határt húzott a kormány, lakásbővítés és új lakásba költözés esetén 150 milli forint az értékhatár.

- ha nem első otthon, hanem felújítás, bővítés, ott 20 százalék önrész van

- első évben csak 3 százalékos kamatot kell fizetni.

- ha megszületik a gyerek, a hitelfelvevők 1 éves hitelmoratóriumot kérhetnek.

- második gyereknél a tőkéből 10 milliót elengednek, és így tovább.

A kormány ugyanis azt akarja, hogy „minden kívánt gyerek megszülethessen”, magyarázta Csák János.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató