2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Az uniós csúcson nem sikerült megállapodni az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyprogramról

Az uniós csúcstalálkozón nem sikerült megállapodni az Ukrajnának nyújtandó költségvetési segélyprogramról. A segítségnyújtás azonban továbbra is "közösségi prioritás" marad. 

Ezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Michel szerint a találkozón úgy döntöttek, hogy a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételeket Kijev támogatására fordítják.

"A vezetők megállapodtak abban, hogy a befagyasztott orosz vagyon egy részét, elsősorban az abból származó bevételeket Ukrajna támogatására fordítják. A csúcstalálkozó megerősítette, hogy Ukrajna megsegítése továbbra is az EU prioritása"

- mondta a tisztviselő.

Az Ukrajnának négy évre ígért 50 milliárd eurós segélyprogrammal kapcsolatban, amelyhez az uniós országoknak újabb hozzájárulásokat kell befizetniük a közösség költségvetésébe, Michel csak annyit jegyzett meg, hogy a csúcstalálkozón "a költségvetés véglegesítéséről folyt a vita".

A források szerint az uniós országok Ukrajnának szánt további költségvetési hozzájárulásának ötletét Belgium, Magyarország, Szlovákia és néhány más uniós állam blokkolta.

Közben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője hozzátette, hogy a testület hamarosan javaslatokat terjeszt elő arra vonatkozóan, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó 211 milliárd eurós bevételeket hogyan lehetne Ukrajna finanszírozására fordítani.

Korábban a Politico című lap azt írta, hogy Magyarország és Szlovákia ellenezte az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós uniós segélyt.

Annak érdekében, hogy Orbán Viktor miniszterelnök támogatását megszerezze az Ukrajnának nyújtandó támogatás odaítélésében, az Európai Bizottság kész 13 milliárd euró befagyasztását feloldani Magyarország számára - írja a Strana.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató