2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Washington, Berlin, Párizs, Milánó, Bukarest - tízezrek tüntettek Palesztina mellett

Több ezer palesztinbarát tüntető követelte a Gázai övezet izraeli bombázásának leállítását szombaton Párizsban, Berlinben és más európai városokban, illetve az USA fővárosában.



A felvonulások az izraeli-Hamász háború egyre növekvő civil áldozatai és szenvedése miatti növekvő nyugtalanságot tükrözték Európában, különösen a nagy muszlim lakosságú országokban, köztük Franciaországban.

Az izraeli-Hamász háború palesztin halálos áldozatainak száma elérte a 9 448-at a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint. Izraelben több mint 1400 ember halt meg, a legtöbben a háborút elindító október 7-i Hamász-támadásban.

Egy több ezer tüntetőt megmozgató párizsi tüntetésen a demonstrálók azonnali tűzszünetet követeltek a Gázai övezetben, és néhányan azt kiabálták, hogy "Izrael, gyilkos!". London központjában a tüntetők "tűzszünetet most" és "Hiszem, hogy győzni fogunk" skandálással torlaszolták el az utcákat.

Az esőáztatta utcákon átvonuló párizsi felvonuláson egy hangosító teherautón feliratú transzparenseken ez állt: "Állítsátok meg a gázai mészárlást!". A tüntetők, akik közül sokan palesztin zászlókat vittek magukkal, azt skandálták: "Palesztina élni fog, Palesztina győzni fog".

Néhány tüntető célba vette Emmanuel Macron francia elnököt is, azt skandálva, hogy "Macron, cinkos".


A párizsi rendőrfőnök engedélyezte a République és a Nation, két nagy kelet-párizsi tér közötti felvonulást, de megfogadta, hogy nem tűrnek el semmilyen antiszemita vagy terrorizmussal szimpatizáló magatartást.

Október 7. óta több európai ország is egyre több antiszemita támadásról és incidensről számolt be. 

Berlinben mintegy 1000 rendőrt vezényeltek ki a rend biztosítására, miután a korábbi palesztinbarát tüntetések erőszakba torkolltak. A dpa német hírügynökség jelentése szerint mintegy 6000 tüntető vonult végig a német főváros központjában. A rendőrség megtiltott minden olyan nyilvános vagy írásos nyilatkozatot, amely antiszemita, Izrael-ellenes vagy az erőszakot vagy a terrort dicsőíti. Több ezer tüntető vonult végig a nyugat-németországi Düsseldorf városán is.


A több száz tüntetővel zajló londoni megmozduláson a Metropolitan Police közölte, hogy rendőrei 11 letartóztatást hajtottak végre, köztük egyet terrorizmus vádjával, mert olyan plakátot mutatott fel, amely gyűlöletre uszíthatott.

A rendőrség előre jelezte, hogy a közösségi médiát is figyelni fogja, és arcfelismerést fog használni a bűncselekmények kiszűrésére.

A román fővárosban több százan gyűltek össze Bukarest központjában, sokan palesztin zászlókat lengetve és "Mentsük meg a gázai gyerekeket" skandálva.

Milánó egy másik részén egy palesztinbarát tüntetésen mintegy 4000 ember vett részt, és Rómában is több ezren vonultak fel. Yara Abushab, a gázai egyetem 22 éves orvostanhallgatója, aki október 1. óta tartózkodik Olaszországban, a résztvevők között volt, és az október 7-ét vízválasztónak nevezte a számára.

"Bombázták az egyetememet, a kórházamat. Sok szerettemet elvesztettem, és most egy hete hallottam utoljára valamit a családomtól" - mondta. "A helyzet leírhatatlan".

Több tízezer palesztinbarát tüntető vonult végig szombaton Washington DC belvárosán a szervezők reményei szerint a legnagyobb ilyen jellegű amerikai demonstráción azóta, hogy Izrael megkezdte a Gázai övezet bombázását, miután a Hamász a múlt hónapban megtámadta az országot.

A tömeg palesztin zászlókat lengetett, plakátokat vitt és jelszavakat skandált a washingtoni nemzeti menet során: "Szabad Palesztinát!"

A több tucatnyi palesztinbarát csoportot képviselő vagy támogató szervezők a fővárosi Freedom Plaza felé irányították a menetelőket, majd a Fehér Ház mellett haladtak el.

"Itt az ideje, hogy kiálljunk Palesztina ostromlott népe mellett! Gázát óráról órára bombázzák. Izrael megtagadja a lakosságtól az élelmet, a vizet és az áramot. Valószínűleg több tízezer ember fog meghalni. Cselekednünk kell!" - írta honlapján a Act Now to Stop War and End Racism (Válasz) koalíció.



A New Yorkban, Seattle-ben és más amerikai városokban tartott tüntetésekkel párhuzamosan a menet része volt annak az egyre erősödő nyomásnak, amely az izraeli-gázai konfliktus tűzszünetét, valamint az Izraelnek nyújtott amerikai és nyugati katonai támogatás megszüntetését követeli.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató