2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az EP magyarországi jelentéstevője is felszabadítaná a magyar diákoknak járó Erasmus-pénzeket

Ezzel Gwendoline Delbos-Corfield szerint az Európai Unió jelezhetné, hogy a magyar emberek mellett áll. 

Az Európai Parlament költségvetési bizottsága kedden vitatja meg a Magyarországnak szánt uniós forrásokat. Az időzítés nem véletlen: a Bizottság arra készül, hogy felszabadítsa a pénzek egy részét, bár hogy erre mikor kerülhet sor, egyelőre kérdéses.

Pénteken írtuk meg, hogy az Európai Bizottság újabb kérdéseket küldött a magyar kormánynak az igazságügyi reformok teljesítéséről, így akkor is tovább csúszik a pénzek felszabadítása, ha Brüsszel végül igent mond.

A Politico hírlevele szerint az európai parlamenti képviselők többsége valószínűleg arra fogja kérni Ursula von der Leyent és az uniós országokat, hogy „ne engedjenek Magyarország zsarolásának”, és továbbra se szabadítsák fel a pénzeket.

A tárgyalásokra rálátó források ennek ellenére – névtelenül – úgy nyilatkoztak a brüsszeli lapnak, hogy a források egy részét valószínűleg megkapják majd a magyarok – de semmiképpen sem az egészet.

Új fejlemény, hogy most már az EP magyarországi jelentéstevője is engedne bizonyos kérdésekben. A Zöldek francia EP-képviselője, Gwendoline Delbos-Corfield és John Morijn, a Groningeni Egyetem európai emberi jogra szakosodott professzora a Politicónak azt írták: a magyar egyetemeknek és kutatóknak járó pénzeket fel kellene szabadítani, ezzel az EU is jelezhetné, hogy a magyar emberek mellett áll.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató