2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Dúró Dóra köszönetet mondott L. Simon László kirúgása miatt

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője arról beszélt, hogy egy mondattal szerette volna lezárni L. Simon László elbocsátásának ügyét, mégpedig azzal, hogy köszönetet mond Csák Jánosnak, amiért helyreállította a Nemzeti Múzeum tekintélyét.

A képviselőnő szerint azonban Ungár Péter hazugságokat mondott, ezért még a felszólalásábankifejtette: nem az volt a probléma a múzeum fotókiállításával, hogy homoszexuális embereket fényképeztek le, de az már igen, hogy a képeket állami intézményben állították ki, vagyis szerinte „normává tették”, ez pedig „felháborító és törvényellenes”, valamint szembemegy a gyermekvédelmi törvénnyel.

Dúró Dóra szerint ráadásul a kiállításon történelemhamisítás történt, mert a 2022-es év legnagyobb problémájának az LMBTQ-kisebbség elleni erőszakot nevezték meg. A képviselő hozzátette: ez így propaganda, miközben a 2022-es évben háború dúlt és például gyermekek szerveivel kereskednek a világban. Azt is elmondta, a kiállításon az is propaganda, hogy a legnagyobb problémának állították be: az USA Legfelsőbb Bírósága az abortusz ellen hozott döntést, és ez ellen tüntetések voltak. Dúró Dóra szerint ezt is ki lehet emelni, de azt is, hogy a döntés miatt szívhangrendeletet hoztak Texas államban, és így több ezer gyermek születhetett meg, továbbá világszerte életvédő szervezetek üdvözölték a döntést.

A képviselőnő hangsúlyozta: a probléma nem az volt, hogy ki milyen képeket nézegethet az interneten, de az nem mindegy, hogy ezeket még hol lehet megnézni. Hozzátette: ha egyébként rajta múlna, akkor a fiatalok sehol nem nézhetnének ilyen képeket.

Dúró Dóra többek között elmondta, a gyermekvállalásban hisz, és a jövőben is azt fogja képviselni, hogy az ilyen értékeket a magyar állam védje, illetve támogassa.

Vitályos Eszter államtitkár azt mondta: a gyermekeink védelme a legfontosabb, és a törvények betartása minden magyar állampolgár számára kötelező, senki sem beszélt homofóbiáról. Hozzátette, hogy az Ungár Péter és a Dúró Dóra közötti értékvitát nem kívánja kommentálni.

Az LMP társelnöke felszólalásában arról beszélt, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter menesztette L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját a World Press Photo kiállítást érintő ügy után, amelyet Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője indított el.

„Volt egy sajtófotó kiállítás, amelynek egyik képén szerepel egy homoszexuális tematikájú kép. Nem aktust megjelenítő kép. A világ életszerűtlenségének a szimbólumaként azt mondták, hogy a Nemzeti Múzeumban – ahova rendszeresen járnak kamaszok, ugye – meglátnak egy képet, amely elérhető az interneten is, rossz hatással lesz rájuk” – mutatott rá Ungár Péter.

Azért van ez, mert önöknek valójában nem az volt a problémájuk, hogy ezen a kiállításon milyen képek szerepeltek, hanem nem engedhetik meg maguknak azt, hogy a homofóbia vámszedői, a Mi Hazánk Mozgalom a homofób szavazókat önöktől elvegye
– vélekedett az LMP társelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a nyári hónapokban a köztévében semmi más nem folyik, mint a különböző nyugat-európai Pride-ok bemutatása.

Ungár Péter szerint a művészetnek az is a feladata, hogy kérdéseket vessen fel, és kimozgassa az embert a komfortzónájából, az erről szóló vitát pedig a művészetnek kell lefolytatnia. A frakcióvezető megjegyezte, a kormányoldal egyetlen dolgot akart elérni, „hogy megmutassák a magyarok többségének, vannak olyan emberek, akiknek az ábrázolása önmagában probléma”. Ungár Péter úgy látja, amit Csák János tett, az „szégyenteljes és kártékony”.

Válaszában Vitályos Eszter kiemelte: egyrészt a gyermekek védelme a legfontosabb, ezért mindent megtesznek, másrészt a törvényeket minden magyar állampolgárnak be kell tartania.

Szó sincs homofóbiáról. Gyermekvédelemről van szó, és a gyermekvédelmi törvény betartásáról
– hangsúlyozta az államtitkár, majd idézett a vonatkozó törvényből. A kiállításnak voltak olyan képei, amelyek megsértették az erről szóló passzust, „a törvényeket a Magyar Nemzeti Múzeum vezetősége nem tudta betartani, ez vezetett ahhoz, hogy a mai napon ez a döntés született”.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató