2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Bloomberg: az Egyesült Királyság már recesszióban van

Nagy-Britannia valószínűleg már recesszióban van a magasra szökő kamatlábak és a növekvő munkanélküliség miatt – jelentette hétfőn a Bloomberg.

A Bloomberg Economics elemzése szerint az ország GDP-je valószínűleg 0,1%-kal zsugorodott a harmadik negyedévben, és 52% az esélye annak, hogy az év utolsó három hónapjában újabb zsugorodás következik be. Ezzel az Egyesült Királyság technikai recesszióba kerülne, amelyet két egymást követő negyedévben bekövetkező visszaesés határoz meg.

“A stagnálás és az enyhe zsugorodás között szoros lesz a döntés, de az esélyek enyhén az utóbbi javára billennek. A kockázatok abban rejlenek, hogy a GDP visszaesése egy kicsit élesebb lesz, mint amire számítottunk” – mondta Dan Hanson elemző a jelentésben.

Hozzátette, hogy a munkaerőpiac “lazulása” miatt a brit fogyasztók óvatosabbak lehetnek a költekezéssel kapcsolatban a következő hónapokban.

“Ez még akkor is így van, ha reáljövedelmük a tél folyamán tovább emelkedik. A BOE [Bank of England] szeptemberi pénz- és hiteladatai arra utalnak, hogy a háztartások a közelmúltban tapasztaltaknál többet takarítanak meg.”

A Bank of England a múlt héten szintén 50%-os esélyt jósolt a recesszióra az év második felében. A szeptember végéig tartó három hónap brit GDP-ről szóló hivatalos adatokat várhatóan pénteken teszik közzé.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató