2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Navracsics: 2027-ig bármikor jöhetnek a pénzek

2027. december 31-ig tart a pénzügyi időszak, addig bármikor jöhetnek a pénzek. De azon vagyunk, hogy idén megteremtsük annak a feltételét, hogy az uniós források akadálytalanul jöjjenek, és onnantól kezdve csak a Bizottságon múlik, hogy mikor folyósít

– erről az európai uniós pénzek megszerzéséért is felelős területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor beszélt az RTL-nek arra a felvetésére, hogy már 2025-ös dátumot is hallani. A miniszter egy kicsivel korábban azt mondta a kérdésre, hogy mikor érkezhetnek az uniós pénzek: „Ha rajtunk múlik, akkor már jönnének. Amint tudjuk, azonnal zárjuk a tárgyalásokat, és várjuk a pénzeket”.

A mostani interjúban az RTL azt is felvetette, hogy egy korábbi Brüsszel-Budapest üzenetváltásban elhangzott a zsarolás kifejezés, amikor Johannes Hahn pénzügyi biztos aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar kormány az Ukrajnának nyújtandó támogatásokkal akarja az uniót zsarolni.

„Johannes Hahn démonokkal viaskodik”

– válaszolta erre a magyar miniszter, aki szerint most már csak két kérdés van a bíróságok iratelosztási gyakorlatáról, ami akár azt is jelezheti, hogy Brüsszel fárad. A két, az igazságügyi reformot érintő kérdésről egyébként a múlt héten itt írtunk. Akkor Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő azt mondta: ezek az újabb kérdések megszakítják az eljárást, ami a magyar pénzek további csúszását jelenti.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató