2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Kabaré: mégsem Plovdivban lesz a bolgár-magyar

A Nemzeti Sport Bulgáriából származó információja szerint Plovdiv polgármestere, Kosztadin Dimitrov szombaton hivatalosan is bejelenti, hogy nem a városban lesz a bolgár–magyar Eb-selejtező.

Az önkormányzat erről már levélben tájékoztatta is a Bolgár Labdarúgó-szövetséget.

A Plovdiv24.bg péntek késő este – további részletek említése nélkül – annyit írt rövid hírében, hogy Kosztadin Dimitrov polgármester saját hatáskörével élve hozta meg a döntést.

Mint ismert, néhány napja a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFU) azt kezdeményezte, hogy a november 16-i Bulgária–Magyarország Eb-selejtező mérkőzést Szófia helyett Plovdivban rendezhesse meg, az eredetileg meghirdetett – magyar idő szerinti – 20.45 óra helyett 18 órás kezdéssel. Mivel a bolgár rendőrség a találkozó eredeti időpontban, nézők előtti szervezéséhez nem járult hozzá, az UEFA a rendkívüli körülményekre tekintettel elfogadta a találkozó zárt kapuk mögötti megrendezését.

A bolgár szövetség annak érdekében döntött így a találkozó előtt tíz nappal, hogy elkerüljön bármilyen nem kívánatos történést, illetve esetleges atrocitást. Mint arról beszámoltunk,

a bolgár szurkolók összehangolt tüntetést szerveztek a bolgár szövetséggel szemben a Magyarország elleni Eb-selejtezőre.

Csakhogy a plovdivi Hriszto Botev Stadionban építési munkálatok folynak, és az építő DZZD College nevű építőipari vállalat hivatalosan értesítette a helyi polgármestert, Kosztadin Dimitrovot, nem ajánlva, hogy november 13. és 20. között labdarúgó-mérkőzést rendezzenek a stadionban, ugyanis akkor készítik el a tetőszerkezet egy részét, így nem garantálható több szektor és a külső infrastruktúra biztonsága sem.

Ugyanakkor az NSO bolgár kollégája, a televíziós szakértőként is dolgozó Teodor Boriszov korábbi megkeresésre elmondta: a csütörtökön megjelent plovdivi hírek ellenére az építési munkálatok nem jelentenek akadályt abban, hogy a meccset a Hriszto Botev Stadionban rendezzék meg.

Bolgár források arról is írtak, hogy a Szófiába meghirdetett szurkolói megmozdulást – amelynek célja a bolgár szövetség elnökségének lemondatása – nem befolyásolja a helyszínváltoztatás, az elégedetlen ultrák azt Plovdivban is megrendeznék, s helyi lapinformációk szerint magyar drukkerek részvétele sincs kizárva.

Egyelőre nem világos, hogy a plovdivi polgármester szombaton milyen érveket sorakoztat fel a meccs ottani megrendezése ellen.

A meccs megrendezésével kapcsolatos pénteki egyeztetésen egyébként felvetődött egy harmadik lehetséges helyszín, mégpedig a 12-szeres bajnokcsapat, a Ludogorec otthona, Razgrad – újabb módosítás esetén természetesen az UEFA-nak kell megadnia az engedélyt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató