2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Félmillió palesztinpárti tüntető is felvonulhat ma Londonban - utcán vannak a brit hazafiak is

Akár több mint ötszázezer ember is részt vehet szombaton egy palesztinpárti tüntetésen Londonban, és ha így lesz, akkor az a brit történelem legnagyobb politikai demonstrációja lesz, írja a Guardian.



A Metropolitan rendőrség pénteki közlemény szerint ezer, alapvetően a fővároson kívül állomásozó rendőrt állították szolgálatba a tüntetés miatt, ami

egy napra esik a az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulójával.

Így összesen 1850 rendőr figyel a közbiztonságra London utcáin.

A Scotland Yard közölte, hogy radikális lépéseket fog tenni,

és letartóztatja azokat a palesztinpárti tüntetőket, akik megzavarják a megemlékezést, és lezárják a demonstrálók elől azokat a helyszíneket, ahol az ünnepségeket tartani fogják.

A lap azt írja Londonban eddig négy egymást követő szombaton vonultak emberek tízezrei az utcákra a fővárosban és más városokban is, hogy kifejezzék szolidaritásukat a palesztinok mellett. A brit hatóságok kérték a demonstrációk szervezőit, hogy a november 11-i tüntetést halasszák el, de ez nem történt meg. Mindezt tetőzi Suella Braverman brit belügyminiszter a The Times c. konzervatív brit lapban megjelent cikke csütörtökön, amiben azt írta, szerinte

a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel, és jórészt szemet hunynak, amikor a palesztinpárti népség tanúsít agresszív, törvénysértő magatartást.

Braverman kijelentései nagy port kavartak, és mint utóbb kiderült a miniszter a protokollal ellentétben nem vette figyelembe azokat a változtatásokat, amelyeket a miniszterelnöki hivatal kért a cikkben az írás megjelenése előtt.

A mai felvonulás mögött álló egyik szervezet, a Palesztin Szolidaritási Kampány szóvivője a Guardiennek azt nyilatkozta, hogy békés demonstráció lesz, és számukra is fontos a közbiztonság, a résztvevőiket is arra kérik, hogy működjenek együtt a rendőrséggel. A Guardian a PA hírügynökség információi alapján azt írja, hogy több száz tüntető érkezett a Hyde Parkba. Többen viselnek láthatósági mellényt és palesztin fejkendőt, míg mások palesztin zászlókat vagy plakátokat szorongatnak a kezükben, olyan feliratokkal mint: „szabad Palesztina”, „véget a fajgyűlöletnek Izraelben” vagy „a babagyilkos Biden ne küldjön fegyvert Izraelnek”.

 

A hazafiak is előbújtak

A brit nacionalisták is úgy érezték, hogy fel kell vonulniuk a mai napon.

A fegyverszünet napját (angolul: Armistice Day, franciául: jour de l’Armistice) minden évben november 11-én tartják az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére. A fegyverszüneti egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak képviselői 1918. november 11-én írták alá és hivatalosan ekkor (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor) értek véget a harccselekmények a nyugati fronton. A háborús cselekmények ugyanakkor nem értek véget teljesen Oroszország és a volt Oszmán Birodalom területén.

Ezen a napon pipaccsal vagy pipacsot jelképező piros kitűzővel jelennek meg az emberek.

Tommy Robinson, a brit hazafi - akit nemrég engedtek vissza a Twitterre, vagyis az X-re) vezetésével több száz futballszurkoló és nemzeti érzelmű tag vonult fel London utcáin.

TR az X-en közvetíti a mai eseményeket:

 

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató