2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Netanjahu: Macron hibát követett el, amikor tűzszünetre szólított fel Gázában

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította a nyugati vezetőket, hogy ne engedjenek a gázai tűzszünetet követelők nyomásának, mondván, hogy Emmanuel Macron francia elnök “hibát követett el”, amikor felszólította az IDF-et, hogy hagyjon fel a palesztin enklávéban élő civilek legyilkolásával.



Egy szombati sajtótájékoztatón Netanjahu azt mondta, hogy

Izrael “valóban mindent megtesz azért, hogy minimalizálja a civileknek okozott károkat”, de nem ad a Hamásznak engedélyt arra, hogy válasz nélkül gyilkolhassa polgárait

– írja a Times of Israel.

Macron pénteken a BBC-nek azt mondta, hogy egyértelműen elítéli a Hamász Izrael elleni támadását. Ugyanakkor azt is mondta, hogy “de facto – ma – civileket bombáznak”, rámutatva, hogy ennek nincs oka és nincs legitimitása, és felszólította Izraelt, hogy hagyja abba. Hozzátette, hogy a humanitárius tűzszünet az egyetlen megoldás a gázai civilek védelmére.

Macron megjegyzéseit kommentálva Netanjahu azt mondta, hogy a francia elnök “súlyos hibát követett el, tényszerűen és erkölcsileg is. A Hamász akadályozza a civilek evakuálását, nem Izrael”.

Azzal érvelt, hogy a Hamász tüzel az észak-gázaiak evakuálására létrehozott biztonságos folyosóra, és az enklávé lakosságát emberi pajzsként használja. Netanjahu azt állította, hogy miközben a Hamász fegyveresei izraeli civileket vesznek célba és mészárolnak le, egyúttal egyszerű palesztinok mögé bújnak, kettős háborús bűntettet követnek el.

“Ha szentesítjük a terroristáknak ezt a módszerét, hogy a civil lakosság közé helyezkedhetnek… akkor garantáljuk, hogy ezek a dolgok tovább fognak terjedni”

– mondta a francia elnökhöz és a többi vezetőhöz fordulva.

Macron nyilatkozatával egy napon Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy “túl sok” palesztin halt meg a Hamász fegyveresei elleni izraeli megtorlásban a Gázai övezetben, és megjegyezte, hogy Washington megpróbálja meggyőzni Nyugat-Jeruzsálemet hosszabb “humanitárius szünetek” elrendeléséről, anélkül, hogy részleteket közölt volna.

Október 7-én a Hamász megtámadta Izraelt, izraeli tisztviselők szerint mintegy 1200 embert megölve és 240-et túszul ejtve. Válaszul Netanjahu hadüzenetet adott ki, és tömeges légicsapásokat és szárazföldi hadműveletet indított Gázában. Palesztin tisztviselők szerint a halálos áldozatok száma az ő oldalukon meghaladta a 11 ezret, többségükben gyerekek és nők.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató