2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Dél-Afrika elnöke felszólította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálja ki Izrael palesztinai tevékenységét

Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke felszólította a Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy vizsgálja ki Izrael palesztinai tevékenységét a térségben zajló "háborús bűncselekmények" közepette.

"Sok más országhoz és szervezethez csatlakozva felszólítjuk az ICC-t, hogy vizsgálja ki, mi történik. Mert a saját szemünkkel látjuk, látjuk, hogy valódi bűncselekmény, háborús bűntett zajlik. Különösen ami az Al-Shifa kórházban történik, teljesen ellenezzük, ami történik, és felszólítjuk a különböző országokat, hogy gyakoroljanak nyomást Izraelre, hogy azonnal hagyja abba, amit tesz"

- mondta Ramaphosa Katarban újságíróknak. Beszédét a közösségi oldalán, az X-en közvetítette.

Október 7-én Izrael példátlan rakétatámadásnak volt kitéve a Gázai övezetből a palesztin Hamász mozgalom katonai szárnya által meghirdetett Al-Aksza áradat hadművelet részeként. A szervezet harcosai ezután behatoltak a dél-izraeli határ menti területekre, ahol tüzet nyitottak a katonákra és a civilekre egyaránt, és több mint 200 túszt ejtettek. Izraelben a legfrissebb hatósági adatok szerint mintegy 1,2 ezer ember vesztette életét, ebben a számban civilek, katonák, külföldi állampolgárok és munkások is szerepelnek, emellett több mint 5 ezer sebesültről is beszámoltak.

Válaszul az Izraeli Védelmi Erők elindították a Vas-kardok hadműveletet a Hamász ellen a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg több napon keresztül átvette az ellenőrzést a Gázai övezet határához közeli összes lakott település felett, és légicsapásokat mért az övezetben lévő létesítményekre, köztük polgári létesítményekre is. Izrael teljes blokádot is hirdetett a Gázai övezet ellen: leállították a víz-, élelmiszer-, áram-, gyógyszer- és üzemanyag-ellátást.
Október végén megkezdődött az izraeli hadművelet szárazföldi szakasza az enklávéban. Gáza városát izraeli szárazföldi erők vették körül, és az enklávét ténylegesen déli és északi részre osztották.

A Gázai övezetet ért izraeli csapásokban meghaltak száma meghaladta a 11,5 ezret, több mint 29 ezer ember megsebesült. Különböző jelentések szerint a Hamász mintegy 150 izraelit tarthat fogságban. Maga a mozgalom azt mondta, hogy mintegy 200-250 foglyuk van a Gázai övezetben.

Az orosz külügyminisztérium felszólította a feleket az ellenségeskedések beszüntetésére. Vlagyimir Putyin orosz elnök álláspontja szerint a közel-keleti válság rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott "kétállami" formula alapján lehetséges, amely egy független palesztin állam létrehozását írja elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató