2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Pressman picsog: "Aggasztó a szuverenitásvédelmi törvény ötlete, veszélyes lehet, ha megfélemlítésre akarják használni"

A svéd NATO-csatlakozásról és a szuverenitásvédelmi törvényről is nyilatkozott csütörtökön a Reutersnek az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

David Pressman azt mondta: az Egyesült Államok biztos abban, hogy Svédország hamarosan NATO-tag lesz.

„A kormány legfelsőbb szintjein ismételten biztosítottak arról, hogy Magyarország nem utolsóként ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását”

– fogalmazott Pressman.

A Reuters emlékeztet: a NATO bővítéséhez még a török és a magyar parlamentnek kell megszavazni a svéd csatlakozást.

A hírügynökség szerint a Budapest és Washington közötti kapcsolatok megromlottak a késlekedés miatt, valamint azért, mert "Orbán Viktor miniszterelnök az ukrajnai agresszió ellenére továbbra is szoros kapcsolatot ápol Moszkvával – részben a nem enyhülő energiafüggőség miatt –, és bár elítéli Ukrajna lerohanását, visszafogottan bírálja Vlagyimir Putyin elnök lépéseit." - írják.

Pressman arról is beszélt, hogy

az Egyesült Államokat aggasztja a Fidesz által "erőteljesen tematizált, bár még nem publikus szuverenitásvédelmi törvényjavaslat is".

„Amennyiben ez a törvényjavaslat a független civil társadalom és a médiaszervezetek kriminalizálására és/vagy megfélemlítésére irányulhat, az nagyon veszélyes. Remélem, hogy Magyarország nem ezt az utat választja” – mondta erről az amerikai nagykövet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató