2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

A Nyugat összeomlása: Enki Bilal riadót fújt

Enki Bilal bosnyák származású francia képregényrajzoló elmondta a véleményét az országban és a kontinensünkön uralkodó káoszról.

Bilal Apja, Muhamed Hamo Bilal, közeli barátja volt Tito-nak, a jugoszláv marsallnak, ami nacionalista reflex, de nem volt hajlandó belépni a Jugoszláv Kommunista Pártba, ami szintén antitotalitárius reflex, így kénytelen volt Franciaországba emigrálni.

Enki Bilal azok közé a francia alkotók közé tartozik, akit nem nagyon kell bemutatni. 1951-ben, az akkori Jugoszláviában született Bilal kilenc éves korában költözött szüleivel Párizsba. Itt fedezte fel a virágzó francia képregényeket, többek között megismerkedett az Asterix képregénysorozatot is jegyző René Goscinny-vel, aki inspirálóan hatott rá. Bilal első képregénye 1972-ben jelent meg, ezután hol rajzolóként, hol szövegíróként vett részt különféle comicok elkészítésében. Az 1980-ban útjára indított, saját maga által írt és rajzolt Nikopol-trilógia hozta meg számára a nemzetközi hírnevet. Ebből a sorozatból Bilal maga készített filmet 2004-ben Immortel (ad vitam) címmel. Idehaza egy másik fontos sorozata, a Szörny-tetralógia (máshol Hatzfeld-tetralógia, 1998-2007) első három része jelent meg, a befejező kötet még kiadásra vár. Bilal a képregények mellett markáns rajzolási technikájával a kiadók érdeklődését is felkeltette, így nem meglepő, hogy több sci-fi kiadvány borítóját készítette, így megtalálható munkája az Univers címlapján ugyanúgy, mint Verne-regények kiadásainál.

"Az iszlamizmussal el vagyunk cseszve"

 "Azt hiszem, a Nyugat önmagába omlik. Mélységesen felháborít a helyzet és a politikusok többségének viselkedése.

Így folytatta:

"Beengedtük a trójai falovat. Harminc éve mondom a barátaimnak, hogy az iszlamizmussal végünk van.

"Húsz év múlva, de valószínűleg még kevesebb, talán csak 10 év múlva Európa már nem lesz felismerhető. Egy világ, egy nagyszerű világ, a mi Nyugatunk végének vagyunk tanúi - mondta.

Az inkultúra győzedelmeskedik. A politika pedig megsemmisíti önmagát - tette hozzá.

Zűrzavar Európa és a Nyugat között?

Tény, hogy ugyanaz a Jean-Marie Le Pen az egyik vezető politikus volt, aki ellenezte a NATO 1999-es szerbiai bombázását. Ami azt mutatja, hogy "a Nyugat" nem feltétlenül "Európa". Különösen, mivel a körülményekhez képest ez a "Nyugat", amelyet mind az amerikai evangélisták, mind a keleti iszlamisták túl gyakran neveznek "kereszténynek", nem lát problémát abban, hogy felfegyverezze az iszlamista Albániát, hogy pusztítást végezzen az ortodox Szerbiában. Ahogy Izrael sem habozik felfegyverezni a muzulmán Azerbajdzsánt a keresztény Örményország ellen.

"Polgárháború lebeg felettünk"

„A politikusokat hibáztatom” Enki Bilal, képregényszerző a „világ iszlamizálódására” figyelmeztet.

Majd folytatta: "Ha ezt a tendenciát követjük, a bevándorlás biztosan növekedni fog...Hihetetlenül vaknak kell lenni ahhoz, hogy ne lássuk, mit jelent a világ iszlamizálódása...".

Bilal szerint: 

"Közeleg a polgárháború".

"Franciaország és Európa iszlámmá válik (...) A politikusokat hibáztatom, akik tudatlanságból vagy gyávaságból cselekedtek"

- tette hozzá.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató