2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Üzentek az ukránok: nem fogunk „különleges kivételeket” tenni egyetlen kisebbség számára sem

Ukrajna egyenként tárgyal azokkal az országokkal, amelyeknek határon túli tagjai élnek a megtámadott ország területén, hogy teljesítse az Európai Bizottság kritériumait az EU-val való csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez, de nem fog „különleges kivételeket” tenni egyetlen kisebbség számára sem – mondta Olha Sztefaniszjna, európai és euroatlanti integrációért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjúban.

Sztefaniszjna szerint az, hogy

Budapest „a legnagyobb zajt csapja” az ukrajnai magyar kisebbséggel kapcsolatban, „nem jelenti azt, hogy az ukrajnai magyar kisebbségnek bármilyen különleges problémája lenne”.

Mint mondta, „Ugyanabban a párbeszédben vagyunk például a román féllel. A román kisebbség az egyik legnagyobb kisebbség Ukrajnában. (…) De párbeszédben vagyunk, és nincs ilyen zaj”.

Ugyanakkor hozzátette: Ukrajna elsősorban az oktatási ügyekkel kapcsolatos problémák miatt meg fogja változtatni a nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogszabályokat. Szerinte a változtatással például a kárpátaljai pedagógusoknak világosabb lesz, „hogyan szervezzék meg az oktatási folyamatot”.

November 8-án az Európai Bizottság azt javasolta az Európai Tanácsnak, hogy kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Moldovával és Ukrajnával. A tárgyalások megkezdéséről szóló végleges döntést a tagállamok vezetői a december 14-15-i ülésükön hozzák meg.

A magyar kormány már jelezte: megakadályozza a folyamatot a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak korlátozása miatt.

Nemzetközi szervezetek szerint az évekkel ezelőtt, elsősorban az "orosz befolyás ellen elfogadott" ukrán oktatási törvény és nyelvtörvény súlyosan sérti a kárpátaljai magyar kisebbség jogait.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató