2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Majdnem diplomáciai botrányba fulladt Fico első hivatalos, csehországi látogatása

Pavel cseh államfő le akarta mondani Fico pénteki látogatását. Hogy végül nem így lett, az Čaputovának köszönhető.

Robert Fico újonnan megválasztott szlovák miniszterelnök hagyományos első, csehországi külföldi útja azzal fenyegetett, hogy a legmagasabb szinten okoz zavat a két ország kapcsolatában, értesült a cseh sajtó. A noviny.cz szerint a pénteken Prágába érkező Fico által javasolt időpont először nem felelt meg sem a cseh államfőnek, sem a parlament felső és alsó kamarájának vezetőinek, Miloš Vystrčilnek (ODS) és Markéta Pekarová Adamovának (TOP 09).

Fico azonban még aznapra találkozókat beszélt meg Miloš Zeman és Václav Klaus korábbi államfőkkel és az ANO ellenzéki mozgalom vezetőjével, Andrej Babiš-szal, akik támogatták őt a választási kampányban. Pavel néhány napon keresztül azt tervezte, hogy nem fogadja Robert Ficot a látogatáson. Végül azonban Zuzana Čaputová szlovák államfő rávette őt arra, hogy tegyen engedményt.

„Pavlo elnököt idegesítette, hogy Fico egyetlen baráti lépést sem tett Csehország felé. Úgy tett, mintha egyáltalán nem érdekelné”

– mondta a Novinky.cz-nek egy, a prágai várhoz közeli, névtelenséget kérő forrás.

Szerinte a Fico által javasolt időpont csak Petr Fiala (ODS) miniszterelnöknek felelt meg. „Markéta Pekarová Adamová és Miloš Vystrčil Ukrajnába tervezett utazni, Pavel elnöknek pedig egyáltalán nem kellett volna Prágában lennie” – részletezte a forrás.

A cseh államfő hivatala nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A forrás szerint ugyanakkor a szlovák kormányfő nemcsak hogy figyelmen kívül hagyta, hogy Csehország három legmagasabb közjogi méltóságának már más és fontos napirendje van, hanem a szokásoktól eltérően más politikusokkal is ugyanarra a napra egyeztetett találkozót. Mégpedig a jelenlegi, hivatalban levő vezetők előideivel, Zeman volt államfővel és az ANO párt vezetőjével, Andrej Babiš korábbi miniszterelnökkel.

„Ez diplomáciailag teljesen elfogadhatatlan. Egy adott országban tett első látogatása alkalmával a miniszterelnöknek az elnökkel és a miniszterelnökkel kell találkoznia, nem az ellenzéki vezetővel vagy a volt elnökkel”

– magyarázta a forrás.

„És ha mégis megtenné, akkor ne ugyanazon a napon tegye, hanem például szombaton látogassa meg őket” – mutatott rá. Ebben a helyzetben Csehország „idősebb, érettebb” testvérként viselkedett, értékelte a kialakult helyzetet a cseh fél. Hogy a helyzet végül rendeződött, az a cseh sajtó szerint Zuzana Čaputová szlovák államfőnek köszönhető, aki november 16-i prágai látogatásán meggyőzte Pavelt, hogy a cseh-szlovák kapcsolatok érdekében mégis fogadja a szlovák miniszterelnököt a Fico által javasolt időpontban.

(korkep.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató