2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Biden: miattam támadta meg a Hamász Izraelt

Joe Biden amerikai elnök közölt egy elméletet arra vonatkozóan, hogy mi válthatta ki a Hamász meglepetésszerű támadásait, amelyek a palesztin fegyveres csoport legújabb háborúját kirobbantották Izrael ellen: ő maga.

A massachusettsi Nantucketben pénteken újságíróknak nyilatkozva Biden azt találgatta, hogy a Hamászt az Izrael és Szaúd-Arábia közötti békemegállapodásról szóló tárgyalásokon elért amerikai előrelépés motiválta a dél-izraeli falvak elleni október 7-i támadásra. Az elnök azt állította, hogy a tárgyalások azután élénkültek, hogy a szeptemberi G20-csúcstalálkozón bejelentettek egy hatalmas vasúti projektet, amely egy Rijád és Izrael közötti összeköttetést is magában foglal – ez az alku az ő érdeme.

“Nem tudom bizonyítani, amit mondani fogok” – mondta Biden. “De úgy vélem, hogy a Hamász többek között azért csapott le akkor, amikor lecsapott, mert tudták, hogy nagyon szorosan együttműködöm a szaúdiakkal és másokkal a régióban, hogy békét teremtsünk a térségben Izrael és Izrael létezéshez való jogának elismerése révén”.”



Biden azt követően tette megjegyzéseit, hogy péntek reggel négynapos tűzszünet kezdődött az Izrael és a Hamász közötti konfliktusban.

A “kiterjedt amerikai diplomáciai tevékenységnek”, köztük az Ovális Irodából kezdeményezett telefonhívásoknak tulajdonította, hogy sikerült elérni a gázai harcok átmeneti leállítását. A Hamász beleegyezett 50 túsz szabadon bocsátásába az izraeli börtönökben fogva tartott 150 palesztin civilért cserébe.

“A MAI NAP SOK KEMÉNY MUNKA ÉS HETEKIG TARTÓ SZEMÉLYES ELKÖTELEZETTSÉG EREDMÉNYE” – MONDTA BIDEN. “ATTÓL A PILLANATTÓL KEZDVE, HOGY A HAMÁSZ ELRABOLTA EZEKET AZ EMBEREKET, ÉN ÉS A CSAPATOM ÉJJEL-NAPPAL AZON DOLGOZTUNK, HOGY BIZTOSÍTSUK A SZABADON BOCSÁTÁSUKAT”.

Az október 7-i rajtaütésekben becslések szerint 1200 ember halt meg Izraelben, és az iszlamista fegyveresek mintegy 240 túszt vittek vissza Gázába. A támadások olyan háborút váltottak ki, amelynek következtében a helyi egészségügyi tisztviselők szerint több mint 14 ezer ember halt meg a palesztin enklávéban, többségük gyerek.

Szaúd-Arábia, amely a hírek szerint közel állt egy megállapodáshoz az Izraellel való kapcsolatok normalizálásáról, a legutóbbi gázai konfliktus kirobbanása után befagyasztotta a megállapodást.

Biden elődje, Donald Trump közvetítette az Ábrahám Egyezményt, amelynek értelmében Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel. Később Szudán és Marokkó is aláírta a megállapodásokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató