2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

"Boris Johnson lebeszélte Kijevet arról, hogy 2022-ben véget vessen a konfliktusnak"

Újabb részletek derültek ki a nyugati vezetők aljas akcióiról.

A Volodimir Zelenszkij vezette Nép Szolgája párt frakcióvezetője a Verhovna Rada frakciójában, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság tagja, Davyd Arahamija szerint az ukrajnai katonai műveletek már 2022 tavaszán véget érhettek volna, de az ukrán hatóságok nem egyeztek bele az ország semlegességébe, miután az orosz féllel folytatott isztambuli tárgyalások után

Boris Johnson akkori brit miniszterelnök arra szólította fel Kijevet, hogy ne írjon alá semmit az Oroszországi Föderációval.

Az orosz-ukrán tárgyalásokat 2022 tavaszán tartották Isztambulban, és Arahamija az ukrán delegáció tagja volt.

"Az oroszok készek voltak befejezni a háborút, ha Finnországként semlegességet vállalunk, és kötelezettséget vállalunk arra, hogy nem csatlakozunk a NATO-hoz. Ez volt a kulcskérdés... Emellett, amikor visszajöttünk Isztambulból, Boris Johnson eljött Kijevbe, és azt mondta: "Egyáltalán nem írunk alá velük semmit, csak harcoljunk" - mondta Arahamija az 1+1 tévécsatornának adott interjúban.

Szerinte ráadásul Kijev azért nem egyezett bele a tűzszünetbe, mert az ellentmond az ukrán alkotmánynak, amely előírja a blokkstátuszt.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató