2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Elhalasztotta 13 izraeli túsz átadását a Hamász

Úgy néz ki, hogy akadozik a fogolycsere, a palesztin terrorszerezet állítólag több élelmiszerszállítmányért lobbizik, de a BBC szerint a tűzszünet megsértésével is vádolják az izraeli hadsereget.

Elhalasztotta az újabb 13 izraeli túsz szombatra tervezett szabadon bocsátását a Hamász palesztin terrorszervezet, írja a Jerusalem Post.

Az eredeti terv szerint minden nap átadtak volna egy-egy csoport izraeli foglyot a Vöröskeresztnek, Izraelben bebörtönzött palesztinokért cserébe. Az első, pénteki átadás-átvétel rendben le is zajlott, ám a második forduló elakadt, állítólag azért, mert a Hamász azt követeli, hogy több izraeli élelmiszerszállítmányt küldjenek a Gázai-övezetbe.

A BBC szombat késő délutáni híre szerint ugyanakkor nem csak a segélyszállítmányok körüli vita miatt halasztották el a fogolycserét, hanem azért is, mert  a Hamász szerint Izrael megszegte a tűzszünetet. Ezt a terrorszervezet katonai szárnyára, az el-Kasszam Brigádokra hivatkozva jelentette a BBC. A brit hírügynökségnek izraeli források tagadták a vádat.

Egyiptom egyébként már megkapta a Hamásztól a 13 szabaduló túsz listáját, cserébe 42 palesztin rabot engednek el az izraeliek.

Mindeközben az izraeliek azért lobbiznak, hogy a 13 túsz egyikének édesanyját is engedje el a Hamász, miután a katari-egyiptomi közvetítéssel tető alá hozott fogolycsere-megállapodás szerint nem szakíthatják szét a családokat.

Az izraeli sajtóban közben már a négynaposra tervezett tűzszünet meghosszabbításának lehetőségéről is írnak, ezzel összefüggésben említve, hogy szombaton váratlanul egy katari repülőgép landolt az izraeli Ben-Gurion repülőtéren. A Jerusalem Post értesülése szerint a katari tárgyalódelegáció érkezett Tel-Avivba, hogy a hétfőn lejáró tűzszünet meghosszabbításáról tárgyaljanak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató