2024. május 19. - Ivó, Milán
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Hivatalosan is bűnszervezetté nyilvánították a klímaaktivisták csoportját

Jogerős határozatban mondta ki a müncheni tartományi bíróság, hogy a Letzte Generation nevű szélőséges klímavédő csoport bűnszervezet. Egyik tagjuk korábban arról beszélt, az emberi élet nem ér annyit, mint a bolygónk.

A müncheni tartományi bíróság csütörtökön jogerős határozatot hozott, ami szerint bűnszervezetnek minősítette a „klímaterroristákat”, a Letzte Generation (Utolsó Generáció) nevű szervezetet. A döntés ellen most már nincs helye fellebbezésnek, írja a V4NA hírügynökség. 

A döntést az váltotta ki, hogy a radikális ökoaktivisták figyelemfelhívó akcióikkal rendszeresen eltorlaszolták az utakat, autópályákat, ezzel fennakadásokat okozva, sőt akár a mentők munkáját akadályozva.

A bíróság szerint a Letzte Generation kielégíti a bűnszervezet fogalmát, mivel állandó egyesületről van szó, és a bűncselekmények elkövetése az egyik célja, még akkor is, ha a fő célja nem ez.

A bíróság úgy véli, hogy az olyan bűncselekmények, mint a közúti közlekedők kényszerítése, akadályozása és a tulajdon megrongálása „jelentős veszélyt jelentenek a közbiztonságra”. Különösen a repülőterek megzavarása és blokkolása, valamint az olajvezetékek megrongálása minősül nem csekély súlyú bűncselekménynek.

A bűncselekmények továbbá nem a „demokratikus vita” eszközei, hanem – a bíróság szerint – „a bűnös energia kifejeződése”.

Ahogy arról portálunk is rendszeresen beszámolt, a klímaaktivisták radikális csoportjai rendszeresen szerveznek szélsőséges megmozdulásokat. A Letzte Generation aktivistái Monet egy festményére öntöttek krumplipürét, majd a kezüket a falhoz ragasztva arról kezdtek beszélni, hogy az emberiség egy klímakatasztrófa közepén van.

 

De a csoport akciója már tragédiához is vezetett.

Tavaly novemberben agyhalottnak nyilvánítottak egy kerékpárost, aki Berlinben egy betonkeverővel ütközött. Sérüléseit enyhíteni lehetett volna, ha a mentőautókat nem akadályozzák az utat elzáró klímaaktivisták.
A berlini tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy az A100-as autópályát elzáró klímatüntetők miatt érkeztek késve a mentőautók a baleset helyszínére.

A baleset idején néhány kilométerrel arrébb tüntettek a Letzte Generation klímavédő csoport aktivistái, akiknek az akciója miatt korlátozni kellett a forgalmat az A100-as úton, emiatt pedig dugók alakultak ki.

Miután a hatóságok azt közölték, hogy a balesetet szenvedő nőnél beállt az agyhalál, a Letzte Generation közleményt adott ki, amiben elhárítják a felelősséget, és gyűlöletbeszéddel vádolják azokat, akik szerint ők tehetnek arról, hogy a mentő nem érkezett meg idejében a helyszínre. Azt is közölték, hogy folytatják akcióikat.

 

Van, aki annak ellenére, hogy komoly kockázatot jelenthetnek ezek az akciók, mégis megvédi a radikális megmozdulásokat. Christian Bläul, a Letzte Generation egyik legismertebb klímatüntetője szerint az, hogy az akcióik miatt esetleg nem érnek ki időben a mentők egy beteghez, még mindig csekélység ahhoz képest, amekkora veszélyben van a Föld bolygó.

Egy dologra mindig felkészülök lelkileg, legalábbis a tudatalattimban, hogy valaki meg fog halni a közlekedési dugóban. De ezt muszáj megkockáztatnunk

– jelentette ki a klímavédő Benedict Bartsch filmrendező dokumentumfilmjében, majd így folytatta: „A kérdés az: mi a jobb? Nem tiltakozni és elfogadni a fosszilis üzletet, vagy megpróbálni valamit, ami átalakíthatja a társadalmat, amivel lelassíthatnánk a klímakatasztrófát?”.

Bläul egyébként egy, a svédországi Stockholmban egy forgalmi dugót okozó akcióval szerzett hírnevet, amely után az ottani hatóságok 16 napra bebörtönözték. Emellett többször állt már bíróság előtt.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató