2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

IDEA: a magyarok többsége engedélyezné az aktív eutanáziát is

Az IDEA Intézet friss kutatása szerint a baloldali ellenzéki pártokkal szimpatizálók legalább kétharmada támogatná az aktív eutanáziát, azaz az orvosilag asszisztált öngyilkosságot, a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak legalább ekkora aránya elutasítja ennek engedélyezését. 

Az IDEA Intézet 2023. október 31. és november 16. között készített lakossági felméréséből kiderült, hogy a magyarok milyen aránya támogatja a passzív vagy az aktív eutanáziát.

Maga a szó a kegyes halált jelenti, szigorú feltételek között a passzív formáját, tehát az érintettnek az életmentő beavatkozás megtagadására Magyarországon is van lehetősége, az aktív eutanázia, azaz a gyógyíthatatlan betegeknél az orvosilag asszisztált öngyilkosság azonban a hazai jogszabályok szerint bűncselekménynek minősül.

Az IDEA Intézet reprezentatív, 1500 fős online felmérése szerint a nők, a 30 év felettiek, az iskolázottabbak, a nagyobb településeken élők az átlagnál nyitottabbak a kérdésben – ők nagyjából a kérdést támogatók kétharmadát teszik ki –, de igazán jelentős különbségek a válaszadók pártszimpátiája alapján érzékelhetők. 

Miközben a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a pártpreferenciáikban bizonytalanok jellemzően támogatnák azt – állapították meg. A legtöbb társadalmi csoportban egyetértenek azzal, hogy idehaza az embernek joga van megtagadni az életmentő beavatkozást, bár a 30 év alatti, falvakban élő fiatalok elutasítóbbak ebben a kérdésben is, köztük a Mi Hazánkkal szimpatizálók vannak többségben. 

A válaszadók 69 százaléka támogatta a passzív eutanáziát, az aktív eutanázia magyarországi engedélyezésével valamivel kevesebben értettek egyet (a kérdőívet kitöltők 62 százaléka), közülük a 30 év felettiek kétharmados aránnyal többségben voltak. A nők 69 százaléka, a férfiak 53 százaléka szerint lehetne az ügyben megengedőbb a hazai szabályozás.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató