2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Euroactiv: a csehek az oroszellenes szankciók enyhítését kérték az Európai Uniótól

Csehország arra kérte az Európai Uniót, hogy mentesítse az orosz acélexportot a szankciók alól, mivel az ország nem tud helyettesítő terméket találni – jelentette kedden az Euroactiv.

Az uniós ország jelenleg kedvezményesen importál vastag acéllemezeket az orosz fémipari óriás, a Novolipetsk Metallurgiai Üzemtől. A meglévő szerződés azonban 2024 végén lejár, ami válsággal fenyegeti a kulcsfontosságú cseh iparágakat, például az építőipart és az autógyártást. Az ország acélfogyasztása évente mintegy 500 ezer tonna körül mozog – írja a lap.

A jelenlegi helyzetben az építőiparban, például a hídépítésben nem tudunk nélkülözni

– mondta Jozef Sikela ipari és kereskedelmi miniszter hétfőn újságíróknak.

Sikela megerősítette, hogy az acélipar képviselőivel folytatott konzultációkat követően Prága a brüsszeli Európai Tanácsnál mentességet kért az orosz acélszállításokra vonatkozóan. A tisztviselő kifejtette, hogy ez a nehéz acéllemezek behozatalára vonatkozna.

“Szilárdan hiszem, hogy a szankcióknak elsősorban annak kell ártaniuk, aki ellen irányulnak, és nem annak, aki alkalmazza őket”

– tette hozzá a tisztviselő.

Sikela megjegyezte, hogy Csehország más megoldásokat keres, de eddig nem sikerült pótolni az orosz szállítást. Jelenleg a világon csak néhány gyártó gyárt nehézacéllemezeket.

Az Euroactiv jelentése szerint Olaszország és Belgium is szorgalmazza, hogy az EU oldja fel az orosz acélszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató