2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A Semmelweis nyerte a legjobb film díját Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült Semmelweis film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat.

A hazai mozikban már látható új magyar film női főszereplője, Nagy Katica személyesen vett részt a torontói vetítésen és közönségtalálkozón.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) közleménye szerint a nagy sikerű New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően Torontó közönségét is meghódította Koltai Lajos filmje az „anyák megmentőjeként” világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról.

A hétvégén véget ért, 19. alkalommal megrendezett Torontói EU Filmfesztiválon, amely kiváló európai filmeket mutat be a kanadai közönségnek, a magyar alkotás lett a legjobb a közönség szavazatai alapján, így elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat.

Az Oscar-díjra jelölt  rendező-operatőr, Koltai Lajos a hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.

Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az – nyilatkozta filmje főhőséről Koltai Lajos.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató