2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Nekiesett Miskolc baloldali polgármesterének a DK

Ugyan a közgyűlés döntött, a Demokratikus Koalíció (DK) mégis azzal vádolja Veres Pál polgármestert, hogy átadta a Fidesznek a miskolciak ivóvizét.

Elkótyavetyélte a miskolciak ivóvizét a Fidesz segítségével a Veres Pál vezette városvezetés – közölte a miskolci DK. A baloldali párt szerint a polgármester négyéves regnálása szégyenfoltjaként vonul be a történelembe a november 30-i nap, amikor a nyilvánosság kizárása mellett, zárt ülésen döntöttek a Mivíz Fidesz-kézbe adásáról.

A miskolci közgyűlés november 30-ra összehívott rendkívüli tanácskozása zárt ülésen döntött arról, hogy december 1-jei hatállyal a magyar államnak adja át a város ivóvízellátási kötelezettségét, és ezzel együtt a feladat ellátásához szükséges víziközművagyont, valamint a szolgáltatást végző Mivíz Miskolci Vízmű Kft. kilencvenszázalékos tulajdonrészét.

Az országban egyedülálló módon a város megtartotta a Mivíz tíz százalékát, ami lehetőséget biztosít a cég működésének ellenőrzésére

– írja a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

A lap szerint azért volt kézenfekvő a szolgáltatás és a vagyon állami tulajdonba adása, mert a Mivíz súlyos veszteségeket halmozott fel az utóbbi években, és működőképessége határára sodródott. A városnak pedig nincsenek olyan pénzügyi forrásai, amelyek ezt a veszteséget pótolni tudnák.

Az átadási folyamat következményeként a Mivíz Kft. már megkapott mintegy 1,9 milliárd forintnyi állami támogatást, amelyet hamarosan újabb 2,4 milliárd forint követ.

A DK és Veres Pál polgármester között az utóbbi időben különösen elmérgesedett a viszony, miután a baloldali párt bejelentette, hogy Hegedűs Andrea indulását támogatja a jövőre esedékes polgármester-választáson.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató