2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Olaszország betiltotta a laboratóriumban előállított húst

A növényi alapú helyettesítő termékeket pedig tilos lesz növényi húsnak hívni.

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök kihirdette azt a törvényt, amely betiltja a szintetikus (azaz laboratóriumi úton előállított) húsok előállítását, forgalmazását és importját akár élelmiszerként, akár takarmányként – írja a Corriere della Sera olasz napilap. A törvény azt is megtiltja, hogy növényi alapanyagokból származó húshelyettesítő termékeket növényi húsnak nevezzenek. Az olasz parlament november közepén szavazta meg az erről szóló törvényjavaslatot.

Az olasz kormány a döntésről levélben tájékoztatta az Európai Bizottságot, és kötelezettséget vállalt arra, hogy eleget tesz a Bizottság által a bejelentési eljárás keretében megfogalmazott észrevételeknek.

A világon eddig csupán Szingapúrban és az USA-ban (idén nyáron) engedélyezték a szintetikus húst emberi fogyasztásra, az EU-ban még nincs napirenden a kérdés. A törvény egyébként megosztotta az olasz társadalmat, mind mellette, mind ellene is szerveztek tüntetéseket , egy alkalommal még dulakodás is kitört parlamenti képviselők és állattenyésztő gazdák között.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató