2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Önálló palesztin állam létrehozását sürgették uniós diplomaták

A kétállami megoldást sürgette Ljubjanában két uniós külügyminiszter is a közel-keleti válság megoldásával kapcsolatban. Tanja Fajon szlovén külügyminiszter és német hivatali kollégája, Annalena Baerbock is amellett érvelt, hogy Izrael állam mellett egy palesztin állam megalakítására is szükség van – írja az MTI.

A közös sajtótájékoztatójukon Fajon elmondta, hogy Szlovénia következetesen a tartós humanitárius béke megteremtése mellett áll ki a Közel-Keleten. Német kollégájával egyetértettek abban, hogy a kétállami megoldáshoz elengedhetetlen az arab országok támogatása.

Nem fogadjuk el a Gázai övezet lakóinak erőszakos kitelepítését, sem a Gázai övezet és Ciszjordánia helyzetének külön megoldását, valamint a Gázai övezet területének csökkenését – vázolta Szlovénia álláspontját az ország külügyminisztere, aki

elítélte az izraeli hatóságokat az erőszak fokozásáért Ciszjordániában, valamint a zsidó telepek további bővítésének bejelentéséért.

Ezek a lépések szerinte nem járulnak hozzá sem a békéhez, sem a Hamász megsemmisítéséhez.

Baerbock szerint a közel-keleti konfliktusban az egyik fél szenvedése akkor érhet véget, ha a másik fél szenvedése is véget ér. Mint mondta, Izraelnek joga van megvédeni magát, de kulcsfontoságú, hogyan lép át egy új szakaszba. Szavai szerint Izraelnek humanitárius felelőssége van abban, hogy a civilek ne szenvedjenek.

Fajonhoz hasonlóan ő is a kétállami megoldás mellett érvelt.

Az izraeliek csak akkor élhetnek biztonságban, ha a palesztinok is biztonságban élnek, és fordítva – hangsúlyozta, megjegyezve, ugyanakkor hogy nem lesz könnyű dolga az ENSZ Biztonsági Tanácsának, ha ennek megfelelően akarja rendezni az ügyet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató