2024. május 06. - Frida, Ivett
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon23°13°

A Forbes magazin szerint ismét Ursula von der Leyen a világ legbefolyásosabb nője

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Forbes magazin szerint immár második éve a világ legbefolyásosabb nője. Őt az Európai Központi Bank vezetője, Christine Lagarde és az amerikai alelnök, Kamala Harris követi a dobogós helyeken.



Von der Leyen a 2021-es éves lista nyolcadik helyéről a 2022-es első helyre emelkedett, a Forbes indoklása szerint

“UKRAJNA HATÁROZOTT TÁMOGATÁSÁVAL, VALAMINT AZZAL, HOGY FOLYAMATOSAN VEZETŐ SZEREPET JÁTSZOTT ABBAN, HOGY EURÓPA ÁTVÉSZELJE A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNYT”.

Az Ukrajnának nyújtott támogatását idén is megemlítették, a magazin úgy jellemezte őt, mint “Ukrajna egyik leghűségesebb nyugati támogatója Oroszország provokálatlan inváziója közepette”.

A 2022-es évtől eltérően von der Leyen idén nem kapott külön cikket, a Forbes szerdán egyszerűen a lista élén nevezte meg, és frissítette a róla szóló életrajzot.
 
Von der Leyen 2013 és 2019 között Angela Merkel kancellár alatt Németország védelmi minisztere volt. Ez idő alatt egy alulfinanszírozott és hanyatló hadsereget felügyelt, az éves jelentések rámutattak, hogy a német csapatoknak nincsenek működő fegyvereik, működő járműveik, sőt még megfelelő csizmáik sem.

2019 decemberében ő lett az első nő az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szervének élén. Miközben a Forbes magazintól dicséretet kapott, amiért 2020-ban egy 750 milliárd eurós koronavírus-segélyezési törvényjavaslat élére állt, az európai konzervatívok bírálták, amiért nyíltan visszatartotta ennek a pénznek egy részét Magyarországtól és Lengyelországtól, mivel azok nem voltak hajlandóak migránsokat befogadni vagy a Brüsszel által követelt liberális reformokat végrehajtani.
 
Amikor az orosz csapatok 2022 februárjában bevonultak Ukrajnába, von der Leyen gyorsan Kijev egyik leghangosabb szóvivőjévé vált a globális színtéren. Vezetése alatt az Európai Bizottság közel egy tucatnyi szankciócsomagot vezetett be Moszkvával szemben, és embargót rendelt el az orosz energiaimportra, ami számos uniós gazdaságnak jelentős károkat okozott.

Von der Leyen ígéretet tett Ukrajna uniós tagságára, annak ellenére, hogy több tagállam aggodalmát fejezte ki Kijev siralmas államháztartása, az Oroszországgal fennálló fegyveres konfliktus és a féktelen korrupció miatt. Emellett felügyelte az Európai Békealap drámai bővítését is, amely egy eufemisztikusan elnevezett alap, amelyet a Bizottság külföldi konfliktusok, nevezetesen az ukrajnai konfliktus finanszírozására és további szítására használ.

A Forbes listáján második helyen Christine Lagarde, az Európai Központi Bank vezetője, míg a harmadik helyen Kamala Harris amerikai alelnök végzett. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök – Kijev másik elkötelezett támogatója – és Taylor Swift popsztár a negyedik, illetve az ötödik helyen végzett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató