2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Átadták Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díját

Vasárnap, Alfred Nobel halálának évfordulóján adták át a Nobel-díjakat Stockholmban. Az ünnepi ceremónia keretei között átvette az elismerést Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus is.

A tudományos élet legrangosabb nemzetközi kitüntetését a díjazottaknak XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben rendezett díszes ceremónián. Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapja meg az orvosi-élettani Nobel-díjat.


 
Krausz Ferenc fizikus pedig két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszerért veheti át a fizikai Nobel-díjat. A ceremónián adják át a kémiai és az irodalmi Nobel-díjat, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjat is. A HVG információi szerint 1560 ember előtt adják át az idei Nobel-díjakat Stockholmban, ahová megérkezett már a svéd királyi család és a parlament elnöke is, akikkel szemben ül Karikó Katalin.

A díjakat személyesen a svéd király nyújtja át, elsőként a magyarok közül Krausz Ferenc vette át a fizikai Nobel-díjat. Karikó Katalin is átvette a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, amit az mRNS-kutatásaiért kapott. Ez lehetővé tette a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztését is, amivel több millió embert oltottak be világszerte sikerrel.

Az emberi tudás határait feszegetjük ezekkel a kutatásokkal, amelyek hozzájárulnak a világ fejlődéséhez és ezáltal a jövő megjósolhatatlan eseményeire is fel tudunk készülni

– hangsúlyozta nyitóbeszédében Astrid Söderbergh Widding, a Nobel Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató