2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Ritter: „Az ukrán hadsereg fellázadhat Zelenszkij ellen"

Scott Ritter, az egykori amerikai hírszerző a YouTube-on mondta el a véleményét.

Az ukrán hadsereg fellázadhat Volodimir Zelenszkij elnök ellen - jelentette ki Scott Ritter volt amerikai katonai hírszerző a Gegenpol nevű YouTube-csatornának adott interjújában.

"A Nyugatnak már nincs szüksége rá, szégyenné és teherré vált. Úgy gondolom, hogy ha szembeszáll a katonai berendezkedéssel, akkor visszaütnek rá, ami Zelenszkij politikai meggyengüléséhez fog vezetni"

- vetette fel.

A volt katonatiszt szerint a kijevi rezsim politikájának eredményeként Ukrajna számos válsággal néz szembe, és a politikai vezetésen belül is szakadás tapasztalható. Ritter kifejtette, hogy az elnök nem akarja vállalni a felelősséget, ezért megpróbálja másokra hárítani a kudarcokért a felelősséget. Jelenleg a fő célpontja Valerij Zaluzsnij tábornok és az Ukrán Fegyveres Erők, de ez végső soron csak az ukrán hadsereg gyengüléséhez vezet.

"Úgy gondolom, hogy Zelenszkijnek nehéz lesz túlélnie az idei évet" - összegezte.

Az utóbbi időben az ukrán média egyre többet ír a Zelenszkij és Zaluzsnyij közötti növekvő konfrontációról. Nagy port kavart a főparancsnok The Economist magazinnak adott interjúja, amelyben azt mondta, hogy az AFU zsákutcába jutott. Ez a kijelentés éles kritikát váltott ki az államfővel szemben, aki sietett cáfolni.

Emellett tavaly helyi lapok arról számoltak be, hogy Zelenszkij el akarja távolítani Zaluzsnyijt a főparancsnoki posztról, és a védelmi minisztérium élére akarja helyezni, mivel riválisának tekinti az elnökválasztáson.

Maga a kijevi hatalom vezetője a The Sun című brit bulvárlapnak adott nemrégiben megjelent interjújában nagy hibának nevezte a hadsereg politikai szerepvállalási kísérleteit. A média ezt Zaluzsnij elleni közvetlen támadásnak és a kettejük közötti konfliktus de facto elismerésének tekintette.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató