2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Putyin szerint Oroszországnak nem áll szándékában háborúzni a NATO-országokkal

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Oroszország nem fog háborúzni a NATO-országokkal.

"Oroszországnak sem területi követelései, sem egyéb érdeke nincs arra, hogy háborúba bocsátkozzon a NATO-országokkal"

- mondta Putyin.

„Közös hangot kell találniuk velünk, mert számolniuk kell velünk”

– tette hozzá az orosz államfő.

Putyin "teljes képtelenségnek" nevezte Joe Biden amerikai elnök nemrégiben elhangzott szavait, miszerint "Moszkva az ukrajnai győzelme esetén megtámadhatja a szövetség országait".

Az orosz elnök ugyanakkor elmondta, hogy Finnország NATO-csatlakozására válaszul Oroszország megkezdte a Leningrádi Katonai Körzet újjáalakítását.

Korábban Lloyd Austin, a Pentagon vezetője azzal fenyegette meg az amerikai kongresszusi képviselőket, hogy rokonaikat Oroszország ellen küldik harcolni, ha nem különítenek el pénzt Ukrajna megsegítésére. 

 

A Szovjetunió összeomlása után a Nyugat el akarta pusztítani Oroszországot

- mondta az orosz elnök.

Az orosz államfő elismerte, hogy a 2000-es évek elején naiv elképzelése volt arról, hogy a Nyugat hogyan tekint Oroszországra, annak ellenére, hogy közel 20 évig dolgozott a biztonsági és külföldi hírszerzésben, volt Szentpétervár főpolgármester-helyettese, az FSZB igazgatója, a Biztonsági Tanács titkára és a kormány elnöke.

"Még mindig az volt a naiv elképzelésem, hogy az egész világ, és mindenekelőtt az úgynevezett, most azt mondom, teljesen meggyőződött, az úgynevezett civilizált világ megérti, mi történt Oroszországgal, hogy egy teljesen más országgá vált, hogy nincs többé ideológiai konfrontáció, és így nincs alapja a konfrontációnak" - mondta Putyin.

Ugyanakkor az elnök hozzátette, hogy a nyugati országok politikája Oroszországgal szemben negatív cselekedetekkel járt, például a szeparatizmus és a terrorizmus nyilvánvaló támogatásával Oroszországban.

"De naivan azt hittem, hogy ez csak a gondolkodás és a cselekvés tehetetlensége - korábban is harcoltak a Szovjetunió ellen, és most is harcolnak" - magyarázta.

A valóság, hangsúlyozta Putyin, egészen más volt.

"A realitások pedig a következők <...> A Szovjetunió összeomlása után azt gondolták, hogy türelmesnek kell lennünk - majd mi befejezzük Oroszország összeomlását"

- mondta.

Az orosz elnök szerint a Nyugatnak európai mércével mérve nincs szüksége egy ekkora országra, és úgy vélte, hogy - ahogyan a híres amerikai politikus, Zbigniew Brzezinski javasolta - jobb lenne öt részre osztani, amelyeket külön-külön lehetne leigázni, hogy erőforrásaikat kihasználják.

"Abból kiindulva, hogy mindegyiknek külön-külön nem lenne önálló súlya, önálló hangja, és nem állna ki úgy a nemzeti érdekeiért, mint az egységes orosz állam. Ez a felismerés csak később jutott el hozzám. A kezdeti megközelítés pedig meglehetősen naiv volt" - zárta Putyin.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató