2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Az írek felgyújtották a migránsszállót, kiakadt a kormányfő

Írországban elegük van az embereknek a migrációból.

Az elmúlt hónapban is elszabadult a pokol az íreknél, most újabb fejezetéhez érkezett a történet. Mint ismert, néhány hete egy migráns kisgyerekeket késelt meg a fővárosban, miután súlyos zavargások törtek ki. 

Most egy migránsok elszállásolására kijelölt épület sínylette meg a liberális, erőszakos migrációspolitikát.

Leo Varadkar ír miniszterelnök december 17-én, vasárnap elítélte egy menedékkérőknek otthont adó szálloda állítólagos "felgyújtását", mondván, hogy "semmi sem indokolja az erőszakot".

A tűz előző nap 23 óra 35 perc körül ütött ki a Ross Lake House szállodában, a Galway megyei Rosscahillben. Az ír rendőrség, amely vizsgálatot indított, "bűncselekménynek" minősítette az esetet - írta meg a Le Figaro.

Az évek óta használaton kívüli szállodának a következő napokban mintegy 70 menedékkérőt kellett volna befogadnia. A megnyitást ellenző tüntetők már szombaton elzárták a szálloda bejáratát tiltakozásul.

"Mélységesen aggódom [...] az országban található számos olyan ingatlan állítólagos bűncselekménye miatt, amelyek nemzetközi védelmet kérő emberek elhelyezésére szolgálnak" - mondta Leo Varadkar kormányfő.

"Semmi sem indokolja az erőszakot, a gyújtogatást vagy a vandalizmust a köztársaságunkban"

- hangsúlyozta.

Írország "integrációs" minisztere, Roderic O'Gorman "mélyen aggasztónak" nevezte az esetet. "A politikusoknak minden oldalon el kell ítélniük ezt a szégyenletes tettet és az azt motiváló félelemkeltést" - mondta.

Nick Henderson, az Ír Menekültügyi Tanács nem kormányzati szervezet vezérigazgatója "alapos vizsgálatot" sürgetett, mondván, hogy a "menedékkérőknek és menekülteknek" fenntartott szállásokon mostanában "visszatérő mintája van a gyújtogatásoknak".

A menedékkérők és menekültek elhelyezése az utóbbi hónapokban különösen érzékeny kérdéssé vált Írországban. Az ötmillió lakosú országba 101 200 ember érkezett Ukrajnából, akik közül 74 500-at az állam helyezett el. A megfizethető lakhatás hiánya és a megélhetési válság miatt az újonnan érkezőkkel szembeni ellenérzéseket táplálják - írja a lap.

November végén Dublinban példátlan zavargások törtek ki, amelyeket a hatóságok úgynevezett szélsőjobboldali agitátorokra fogtak (értsd nemzeti érzelmú polgárok, akiknek elegük van a migrációból - a szerk) , miután egy késes támadásban négy ember, köztük három gyermek megsérült. A kormány a közösségi oldalakon terjedő pletykákat okolta, egyes internetezők azt állították, hogy a támadó "illegális bevándorló" vagy "algériai állampolgár" volt.

Ezek nem pletykák voltak, hanem a tények. Az elkövető egy algír migráns volt.

Írország, amely már korábban bejelentette, hogy nehézségei vannak az összes menedékkérő téli elhelyezésével, bejelentette a háború elől menekülő ukránoknak nyújtott támogatás csökkentését.

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató