2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Nyomozás indult a székelyudvarhelyi diákotthon összeomlása miatt

Gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés gyanújával hivatalból indítottak eljárást.

Büntetőjogi vizsgálat indult a Székelyudvarhelyen az egy diák halálát és több társának sérülését okozó, részben összeomlott diákotthon ügyében – közölte Petres Sándor, Hargita megye prefektusa.

Az Agerpres hírügynökség által idézett kormánymegbízott szerint egy 17 éves farkaslakai fiú halt meg a Tamási Áron Gimnázium hétfő délután beomlott diákotthonának romjai alatt. Két sérült lány Székelyudvarhelyen került kórházba. A szívleállással kimentett, majd újraélesztett harmadik súlyos sérült lányt egy intenzív terápiás mentőautóval Marosváráshelyre szállították, ő továbbra is kómában van.

A többi diáknak az illetékesek szálláslehetőséget ajánlottak fel a Református Gimnázium kollégiumában, de őket a szüleik hazavitték.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával hivatalból indított eljárást. A falomlás helyszínére megérkeztek az építésügyi felügyelet szakértői is, hogy kiderítsék, milyen okok vezettek a tragédia bekövetkezéséhez.

A több mint százéves, általános felújításra váró kollégiumi épület leomlott fala mellett a szennyvíz és esővíz elvezetését célzó, engedélyezett munkálatok zajlottak, a fal mellett mély árkot ástak. Az épületet azonban nem ürítették ki a munkálatok idejére, pedig a diákotthonban lakó tanulók szemtanúk szerint már napokkal korábban jelezték, hogy a fal repedezik.

Székelyudvarhelyen lemondták a karácsonyi vásár színpadi műsorait és koncertjeit, elmarad a szilveszter éjszakára tervezett tűzijáték és zenés program is – közölte a Maszol.ro beszámolója szerint a székelyudvarhelyi városvezetés.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hárommillió forinttal segíti a székelyudvarhelyi kollégiumomlás áldozatait, és gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató