2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

IDEA: Ötéves mélyponton a Fidesz támogatottsága

A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson – közölte az IDEA Intézet. 

A közvélemény-kutatás szerint míg a teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, a biztos szavazó pártot választóknál két százalékpontos csökkenés regisztrálható a kormánypártoknál(43 százalék). Az IDEA Intézet 2018 végén kezdődő méréseiben ez a kormányzópártnak mért legalacsonyabb érték. Egy évvel korábban – azaz 2022. decemberében – a Fidesz még 47 százalékon állt.

Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártot választók 20 százaléka szavazna. A teljes népességben három további párt lépné át az öt százalékos parlamenti belépési küszöböt:

- a Mi Hazánk (6 százalék),
- a Momentum Mozgalom,
- a Magyar Kétfarkú Kutya Párt egyaránt 5-5 százalékkal.
Mindhárom pártnak a biztos szavazó pártot választók rétegében is stabilan megvan a parlamenti belépéshez szükséges támogatottsága.

Az IDEA Intézet szerint a vizsgált politikusok népszerűsége – ideértve Orbán Viktor miniszterelnökét is – eléggé alacsony: egyik vizsgált politikusról sem mondható el, hogy az emberek többsége szívesen látja őket fontos politikai funkcióban.

Ezzel együtt Orbán Viktor népszerűsége a vizsgált politikusok mindegyikét felülmúlja, igaz a vélemények szélsőségesnek mondható mértékben változnak a politikai preferenciák függvényében.

Orbánt a felnőtt népesség tagjainak több, mint egyharmada (37 százalék) látná szívesen (a jövőben is) fontos politikai szerepben. A pozitív véleményt képviselők jóval többen vannak, mint a Fidesz-KDNP jelenlegi támogatói (37 százalék vs. 26 százalék).

Az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergely (29 százalék) és Dobrev Klára (26 százalék) tekinthető a legnépszerűbbnek. A DK EP-képviselője a korábbi ellenzéki összefogás pártjainak hívei között egyértelműen a legnépszerűbb, a bizonytalanok között viszont a főpolgármester támogatottsága magasabb.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató