2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Rejtélyes orosz kormánygép landolt Washingtonban

Moszkvából Szentpétervárra, majd innen Washingtonba repült és szállt le egy orosz kormánygép – szúrta ki a Mandiner.

A FlightRadar repülőgépjárat-követő internetes portál adatai szerint az említett gép az orosz elnöki adminisztrációhoz tartozó Il–96-os, az RA–96023-as lajstromszámot viseli: ez az a repülő, amellyel Szergej Lavrov külügyminiszter szokott külföldi látogatásaira utazni.

A Flightaware.com honlapján az útvonal is látható: a hétéves, orosz gyártmányú repülő egész Európa légterét megkerülte (innen ki vannak ugyanis tiltva az orosz polgári repülők a háború óta), majd szinte a sarkkörön repülte át az Atlanti-óceánt, s innen lépett be az Egyesült Államok légterébe (ahonnan amúgy szintén szigorúan ki vannak tiltva az orosz polgári gépek) – írta a Mandiner.

Az internet népe rögtön találgatásokba kezdett: vajon az orosz külügyminiszter érkezett titokban Washingtonba, hogy az orosz–ukrán háború lezárásáról egyeztessen?

Ebben a teóriában ugyanakkor van egy bökkenő: Szergej Lavrov ez idő alatt a hivatalos információk szerint éppen Marokkóban tárgyalt. Marrákesben rendezték meg ugyanis az orosz–arab csúcsot, ahol lencsevégre is kapták a külügyminisztert.

A Mandiner szerint ugyanakkor nem kizárólag Lavrov használja a gépet, noha valóban az ő kedvenc járatáról van szó. Többek közt Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete is utazott már vele, de más diplomatákat is hoztak már vele haza a tengerentúlról.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató