2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Kedden tárgyal a török parlament a svéd NATO-tagságról

Tervek szerint kedden a török parlament külügyi bizottsága ismét foglalkozni fog Svédország NATO-tagságának kérdésével – számolt be péntek este a TRT Haber török állami televíziós csatorna.

Az aznapi ülésen összesen tíz ügyet fognak érinteni a képviselők – ezek között szerepel az a törvénytervezet, mely lehetővé tenné a svéd NATO-csatlakozásról szóló jegyzőkönyv jóváhagyását. Enélkül Recep Tayyip Erdogan török elnök sem járulhat hozzá aláírásával a tömb bővítéséhez.

Az ügy egyébként már novemberben is a parlament napirendjén szerepelt, ám akkor nem jutottak dűlőre a képviselők.

A parlamenti ülésre azt követően került sor, hogy Erdogan amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel egyeztetett telefonon. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök hozta fel elsőként Svédország NATO-tagságának kérdését, majd később Erdogan azt mondta, kollégája „összekapcsolta a kérdést az F–16-os vadászgépek Törökországnak történő eladásának kongresszusi jóváhagyásával” – számolt be a Politico brüsszeli hírportál.

Szakértők szerint amerikai vadászbombázókat kérhet cserébe Ankara a skandináv ország csatlakozásának jóváhagyásáért – ám más álláspontok szerint kedden zöld lámpát adhat a svéd NATO-csatlakozásnak.

Erdogan ugyanis a héten arról beszélt, az F–16-os vadászgépek Ankarának történő amerikai eladásával és a kanadai fegyverembargóval kapcsolatos „pozitív fejlemények” segítenék a török parlamentet abban, hogy ratifikálja Svédország NATO-tagsági kérelmét

Hazánk mellett ugyanis még Ankara sem hagyta jóvá a skandináv ország csatlakozását, arra hivatkozva, Stockholm nem tesz eleget a kurd terroristákra vonatkozó követeléseiknek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató