2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Argentína új elnöke emlékeztette Nagy-Britanniát a Falkland-szigetekhez való jogaira

A nemrég hivatalba lépett új argentin elnök, Javier Milei követelte, hogy Nagy-Britannia folytassa a tárgyalásokat a Falkland-szigetekről (Malvinák). Erről az argentin külügyminisztérium számolt be honlapján.

"A Malvin-szigetek kérdése: Argentína megerősíti törvényes szuverenitási jogait"

- áll a címben.

Milei azt követelte, hogy London térjen vissza a Malvinák/Falkland-szigetek tulajdonjogának kérdésére, hogy végül visszaadja azokat Argentínának - közölte a külügyminisztérium.

A beadvány szerint London "békeidőben elkövetett erőszakos cselekményt" követett el, amely ellentétes a nemzetközi joggal és Buenos Aires álláspontjával.

"1833. január 3-án az Egyesült Királyság erőszakkal elfoglalta a Malvina-szigeteket, egy olyan területet, amelyen Argentína független államként a legkorábbi napjai óta gyakorolja szuverenitási jogait. Az argentin kormány ismételten kifejezi készségét arra, hogy az ENSZ Közgyűlésének vonatkozó határozataival összhangban újrakezdje a kétoldalú tárgyalásokat e szuverenitási vita megoldása érdekében" - közölte a minisztérium.

Ismert, annak idején, 1982-ben háború tört ki a szigetekért, amelyben Nagy-Britannia győzött, és biztosította magának a Falkland-szigeteket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató