2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Mi Hazánk: "Literenként 16 forinttal táncol drágábban a kormány, mint ahogy Brüsszel fütyül"

Közleményt adott ki a Mi Hazánk Mozgalom a január 1-én életbe lépett üzemanyagok jövedéki adó emelésével kapcsolatban.

"Nem enged a kormány a jövedéki adó emeléséből, amely a nyáron elfogadott törvény értelmében januártól jelentős drágulást idéz elő a hazai üzemanyagok árában. A NAV honlapján már december elején közzétette az újévben érvényes adómértékeket, melynek értelmében a gázolaj literenkénti jövedéki adója 142,9 forint, a benziné pedig 152,9 forint.

Ez jóval több mint a kormány által sokat hangoztatott, az EU által előírt minimum jövedéki adó. A jelenlegi forint-euro árfolyamon számolva a gázolajat 126 forint, a benzint pedig 137 forint terhelné, ami 16-17 forinttal több az elvártnál. Ez megemelve a világrekorder 27 százalékos áfával, literenként 20-21 forintos indokolatlan áremelést eredményez.

A Mi Hazánk Mozgalom – ahogy már korábban többször is – tiltakozik a magyar családok újabb megsarcolása ellen, hiszen egy ilyen mértékű emelés nem csak az üzemanyagok árában jelentkezik, hanem árfelhajtó hatása lesz a gazdaság minden részére.

Nyilvánvaló, hogy a kormány ezzel az emeléssel nem csak az EU-s elvárásoknak akar megfelelni, hanem az éves szinten csaknem 100 milliárd forintnyi plusz bevétellel, az államháztartási hiányban tátongó lyukakat akarja betömni.

A Mi Hazánk ezért elvárja a kormánytól, hogy az évek óta tartó, értelmetlen rendeleti kormányzást fordítsa végre a magyar emberek hasznára, és mint már láttunk arra példákat, hogy pár óra alatt hogyan tudnak teljesen átírni vagy ki- és bevezetni egy-egy rendeletet, úgy módosítsa a jövedéki adó mértékét, hogy az összhangban legyen a forint-euró árfolyammal. Továbbra is elvárjuk, hogy a kormány csökkentse a világrekorder magas áfát, illetve az adót ne adóztassa, tehát ne terhelje a jövedéki adót az ÁFA mértékével".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató