2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Összevonták a nyomozást Városháza-gate ügyben

Továbbra is nagy erőkkel zajlik a nyomozás a Városháza-gate ügyében, a rendőrség pedig az eddig elkülönített bűnügyeket már egy eljárásban vizsgálja – tudta meg a Magyar Nemzet.

A botrány 2021 őszén robbant ki, amikor kiderült, hogy a budapesti városvezetés titokban értékesíteni akarta a Városházát. A kiszivárogtatott felvételekből az is nyilvánvalóvá vált, hogy a fővárosi ingatlaneladásokkal összefüggésben létezik egy baloldali korrupciós gépezet, és ez a jól behatárolható kör „jutalékos” rendszert épített ki.

Mivel az elkövetői kör azonos, a rendőrök egyesítették a nyomozásokat a Városháza-gate-ként elhíresült bűnügyben – derült ki a lap birtokába került rendőrségi határozatból.

A dokumentum szerint a nyomozás eddig két, elkülönült szálon folyt, egyrészt a Városháza eladásának kísérletével, másrészt a fővárosi önkormányzati ingatlanok értékesítésével kapcsolatos visszaélésekkel összefüggésben. Az egyesített eljárásnak több gyanúsítottja is van, őket befolyás vásárlása és befolyással üzérkedés gyanúja miatt hallgatták ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai.

2021 őszén robbant a botrány, hogy a főváros el akarja adni a Városházát. Karácsony mindent tagadott, majd nem telt el sok idő, és egymást követték a leleplező cikkek és felvételek. Ezekből kiderült, hogy a fővárosi vagyonkezelő vezére háttértárgyalásokat folytatott az ügyben; ezt Karácsony ugyan hibának minősítette, de Barts Balázs csak egy írásbeli fegyelmit kapott.

A rendőrség 2022 novemberében hallgatott ki három gyanúsítottat. Egyikük az a Berki Zsolt, aki a korrupciós botrány kulcsfigurájának is tekinthető. Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint ugyanis az elvileg minden hivatalos pozíció nélkül tevékenykedő férfi több, Magyarországon ismert üzleti kört is megkeresett a Városháza-projekttel és több más budapesti ingatlan-adásvétellel összefüggésben.

Berki – a nyomozati iratok részét képező levelezések tanúsága alapján – nem sokat törődött a látszattal, gyakran az előzmények is benne maradtak a küldeményekben, így lényegében a teljes lánc egyértelműen beazonosítható.

Információk szerint gyanúsított még az ügyben Berki Zsolt testvére, Berki József is, aki a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott. Mindenképpen figyelemre méltó, hogy ez éppen akkor volt, amikor Kiss Péter titkárságát Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes vezette. A büntetőeljárás adatai szerint a Berki testvérek szorosan összehangolták a teendőiket, ráadásul több elektronikus levél arra enged következtetni, hogy a Barts Balázs vezette fővárosi vagyonkezelő egyik munkatársától közvetlenül kapták a belső információkat.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató