2024. május 08. - Mihály
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

A francia politikus a NATO felszámolását szorgalmazta a béke érdekében

A francia hazafiak mozgalmának vezetője, Florian Philippot a béke eljövetelének érdekében a romboló politikát folytató észak-atlanti szövetség (NATO) összeomlására szólított fel.

"A NATO-sólymok szégyentelenül arra használták bábjukat, Zelenszkijt, hogy országaink gazdaságát tönkretegyék, szegénységbe taszítsanak minket, és ukránok százezreit küldjék a biztos és értelmetlen halálba! Bűnözők! Inkább béketárgyalások! Inkább - a NATO megsemmisítése a világbéke érdekében!"

- írta szombaton az X közösségi hálózaton.

Emellett rámutatott Bruno Clermont francia légierő tábornok szavaira, aki korábban a Valeurs Actuelles magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy

az európai emberek nem hajlandóak meghalni Ukrajnáért,

és az európai országok csak úgy tesznek, mintha átállnának a katonai gazdaságra. Clermont emellett akkor megjegyezte, hogy tavaly tél óta jelentősen csökkent a nyugati országok Kijevnek nyújtott segítsége, és felhívta a figyelmet az orosz hadsereg jelentős fegyverzeti fölényére.

Oroszország 2022. február 24-én különleges katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök annak céljaként azt jelölte meg, hogy "meg kell védeni azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott és népirtásnak vetett alá". Megjegyezte, hogy a különleges művelet kényszerintézkedés, Oroszországnak "nem maradt esélye másként cselekedni, a kialakult biztonsági kockázatok olyan mértékűek voltak, hogy más eszközökkel nem lehetett reagálni". Szerinte Oroszország 30 éve próbál megegyezni a NATO-val az európai biztonsági elvekről, de válaszul vagy cinikus megtévesztéssel és hazugságokkal, vagy nyomásgyakorlási és zsarolási kísérletekkel szembesült, miközben a szövetség Moszkva tiltakozása ellenére folyamatosan terjeszkedik és egyre közelebb kerül Oroszország határaihoz.

Oroszország korábban jegyzéket küldött a NATO-országoknak az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megjegyezte, hogy minden olyan szállítmány, amely Ukrajnának szánt fegyvereket tartalmaz, legitim célpontot jelentene Oroszország számára. Az orosz külügyminisztérium szerint a NATO-országok "a tűzzel játszanak" azzal, hogy fegyvereket szállítanak Ukrajnának. A Kreml hangsúlyozta, hogy a fegyverek nyugatról történő Ukrajnába pumpálása nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatással jár. Lavrov azt is mondta, hogy az USA és a NATO közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban, többek között nemcsak fegyverekkel, hanem azzal is, hogy személyzetet képeznek ki Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és más országok területén.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató