2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Ursula: az EU alternatív módot keres Ukrajna támogatására a magyar vétó miatt

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az EU fontolóra veszi Ukrajna további finanszírozásának alternatív módjait arra az esetre, ha a tagállamok nem tudnák megkerülni Magyarország vétóját. Budapest korábban blokkolta a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot az Oroszországgal kialakult konfliktus közepette.

Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján von der Leyen hangsúlyozta, hogy az EU-nak “sürgősen tovább kell lépnie az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás stabilizálása terén”.

A 27 TAGÁLLAM KÖZÖTTI KONSZENZUS ELÉRÉSE AZ “ELSŐ SZÁMÚ PRIORITÁS… DE TERMÉSZETESEN FEL KELL KÉSZÜLNÜNK MÁS LEHETŐSÉGEKRE IS. EZEK OLYAN OPERATÍV MEGOLDÁSOK, AMELYEKET MOST KÉSZÍTÜNK ELŐ” – MONDTA, ANÉLKÜL, HOGY RÉSZLETEKET KÖZÖLT VOLNA.

Von der Leyen emlékeztetett arra, hogy az EU nem sokkal karácsony előtt 18 milliárd eurós támogatási csomagot fogadott el Kijev számára, hogy segítsen “Ukrajnának finanszírozni az idei év eleji szükségleteit”, és hogy Brüsszelnek némi mozgásteret adjon a fő finanszírozási csomagról szóló tárgyalások során. “De természetesen a lehető legkeményebben és leggyorsabban kell dolgoznunk a teljesítés érdekében” – tette hozzá a vezető tisztviselő.

A múlt hónapban Magyarország – amely következetesen bírálta az EU Ukrajnával kapcsolatos politikáját – blokkolta a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot, amelyet 2024 és 2027 között kellene folyósítani.

Orbán Balázs, Orbán Viktor magyar miniszterelnök tanácsadója azt mondta, hogy Magyarország felhagyhat az ellenállással, ha Brüsszel feloldja a Magyarországnak szánt 30 milliárd euró teljes összegét, amelyet visszatartottak. Az EU eddig csak az összeg egyharmadát szabadította fel, arra hivatkozva, hogy Budapest előrehaladást ért el az igazságügyi reformok terén.

A Financial Times a múlt hónap végén arról számolt be, hogy az EU a magyar vétó megkerülésére olyan mechanizmuson dolgozik, amelynek keretében a tagállamok garanciákat nyújtanának az uniós költségvetéshez, és így Brüsszel mintegy 20 milliárd eurót vehetne fel Kijev számára.

Február 1-jén rendkívüli uniós csúcstalálkozót tartanak Ukrajna finanszírozásáról. A Moszkva és Kijev közötti konfliktus 2022. februári kezdete óta az EU több mint 91 milliárd dollárt nyújtott Ukrajnának különböző segélyek formájában. Oroszország többször is elítélte a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos támogatás komoly teherré válik az uniós adófizetők számára.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató