2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

"Jól" indult a belga uniós elnökség - palesztin-barát aktivisták megzavarták a mecheleni nyitóbulit

Fél évig Belgium lesz az Európai Unió soros elnöke - az ünnepségek máris botrányba fulladtak...

2024. január 1-jén Belgium veszi át hat hónapra Spanyolországtól az Európai Unió soros elnökségét. A Tanács elnökségét félévente más-más uniós tagállam adja. A Tanács elnökségét nem választják, az egyes országok rotációs rendszerben egymást követve töltik be a tisztet, azaz méretétől függetlenül minden tagállam sorra kerül, mégpedig 13 és fél évente.

Belgiumban szombaton kezdődtek meg az ünnepségek, palesztin-barát aktivisták megzavarták az európai elnökség nyitóbuliját

Erre a mecheleni Grote Markt-on került sor, ahol a résztvevők nagy csoportja hirtelen palesztin zászlókat húzott elő, és azt kiáltotta:

„Szabad Palesztina!” - "A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz"

„Az emberek tüntethetnek, de tudniuk kell, hol” – válaszolta Jan Jambon (N-VA) flamand miniszterelnök. "Ez egy kulturális esemény, hagyd a kultúrát a kultúrára." - tette hozzá.

A Grote Markton már javában zajlottak az ünnepségek, amikor este 19.45 körül egy nem várt incidens zavarta meg. Több tucatnyi aktivista kiabálni kezdett és palesztin zászlókat lobogtattak. A színpadról többször is megpróbálták újraindítani a zenét, de a műsort legalább tizenöt percre megszakították.

A helyi rendőrség azzonal fellépett – magyarázta Dirk Van de Sande, a rendőrség szóvivője.

„Nagyon higgadtan jártunk el, hogy elkerüljük az eszkalációt. Először megállásra szólították fel az aktivistákat, majd többen azonnal elhagyták a helyszínt. A többi résztvevőt ezután felszólították, hogy hagyják abba az akciót, és mindenkit, aki továbbra sem engedelmeskedett, azt letartóztatták. Összesen tíz jelenlévőt előállítottak.” - mondta.

Bart Somers, Mechelen polgármestere ezután arra szólította fel a közönséget, hogy csendben folytassák az előadásokat: „Az aktivisták el tudták mondani a véleményüket, szabad társadalomban élünk, és teljesen mindegy, hogy mellette vagy ellene vagyunk. De azoknak, akik itt ünnepelnek, joguk van ehhez is. Élvezzük tehát továbbra is együtt tisztelettel ezt a megnyitó ünnepséget.”

 

Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató