2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

A berlini lakosok élelmiszert visznek a három napig sztrájkoló gazdáknak

A berlini lakosok élelmiszert visznek a sztrájkoló gazdáknak a szolidaritás jeleként.

A berlini Brandenburgi kapunál harmadik napja tüntetnek a gazdák a kormány támogatáscsökkentési tervei miatt, és a német főváros lakói szolidaritásuk jeléül élelmiszert visznek nekik - jelenti a RIA Novosztyi tudósítója a helyszínről.

A tüntetés kezdete után harmadik napja korlátozzák a forgalmat a Brandenburgi kapu melletti Júnisu 17-i utcában. Eredetileg mintegy hatszáz traktor és más mezőgazdasági gépek és járművek sorakoztak fel a gazdák mellett, több mint 50-en folytatják a tiltakozó virrasztást.

A tegnapi eseményekről ebben a cikkben írtunk.

A környékbeliek gyakran mennek oda a tiltakozókhoz élelmiszerekkel és jókívánságaikkal, akik traktorokban és autókban vészelik át a fagyos éjszakákat.

A tüntetés egyik koordinátora a RIA Novosztyi tudósítójának elmondta, hogy a berliniek az elmúlt napokban elég gyakran fejezték ki szolidaritásukat ilyen módon. Elmondása szerint a gazdák 15-éig az utcán kívánnak maradni, amikor is a hétnapos sztrájk befejezése érdekében tüntetést tartanak. A traktorok és autók jelenlétéről a fővárosi rendőrséggel egyeztettek.

Egyes gazdák naponta többször is körbejárják a várost traktorjaikkal a rendőrség kíséretében, majd visszatérnek a lánchoz.

A gazdaszövetség honlapja szerint hétfőn mintegy 100 ezer traktoros vonult ki Németország utcáira. A szervezet keddre nem tervezett akciókat. A tiltakozó hétnek jövő hétfőn egy nagyszabású berlini tüntetéssel kellene véget érnie. Ennek 10 ezer regisztrált résztvevője van.

Várhatóan sok gazda ismét traktorokkal érkezik majd.

A német kormány decemberben költségvetési takarékossági intézkedéseket jelentett be. A tervek szerint megszüntetné a dízelüzemanyag támogatását, ami 440 millió eurót hozna az államkasszának, valamint az erdészetben és a mezőgazdaságban használt járművek kedvezményes adóztatását (ez további 480 millió eurót takarítana meg).

A gazdák azóta tiltakozásba kezdtek.

A múlt héten Steffen Hebeestreit kormányszóvivő azt mondta, hogy ahelyett, hogy egyik napról a másikra eltörölnék a dízelüzemanyag-támogatást, azt fokozatosan csökkentenék, és az erdészet és a mezőgazdaság számára biztosított gépjárműadó-kedvezmény megmaradna. Ennek ellenére a mezőgazdasági termelők szakszervezetének vezetője, Joachim Rukwid egyhetes sztrájkot hirdetett. Ugyanezen a napon a gazdák feldühödött tömege megpróbálta megakadályozni a Robert Habeck alkancellárt szállító komp érkezését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató