2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Még a Vaskupola sem képes elhárítani a Hezbollah precíziós páncéltörő rakétáit

A világon egyedülálló módon a libanoni Hezbollah mesterlövészfegyverként alkalmazza a járműelhárító páncéltörő rakétákat.

Magas épületek ablakaiból, akár kilenc kilométeres távolságba is pontos lövéseket adnak le ezekkel a fegyverekkel, amivel rettegésben tarthatják a határmenti településeket. Izrael ezek ellen a támadások ellen nem tud védekezni.

A Hezbollah áll egy vasárnapi támadás mögött, amikor egy izraeli szállodát és lakóházakat precíziós páncéltörő rakétatalált ért. A háború kezdete óta ez volt a 12. ilyen támadás civil épületek ellen. A vasárnapi rakétacsapásban 30 töltetből 10 ért célba.

A Hezbollah október 7- óta lövő rakétákkal és aknavetőkkel az izraeli hadsereg (IDF) határmenti állásait. Azóta az ilyen támadások egyre többször a polgári lakosságot célozzák. A határhoz közel fekvő Metulában 600 épületből már 120-ban keletkezett kár. A szintén a közelben fekvő Manara kibuc 155 házából 80-at ért már találat.

A Haaretz azt írta, hogy a libanoni határ mentén rendkívül magas a polgári infrastruktúrában keletkezett kár. A határtól hat kilométerre fekvő települések is célkeresztbe kerültek, innen viszont a lakosságot még nem evakuálták.  A Hezbollah tankelhárító fegyverekkel támadja a polgári célpontokat. A páncéltörő rakétákat úgy használják, mint a mesterlövész fegyvereket, magasabb épületek ablakaiból vetik be őket, így akár kilenc kilométeres távolságból is pontos találatokat tudnak leadni.

Ezzel a Hezbollah nem csak az infrastruktúra ellen tud támadásokat intézni, hanem a lakosságot is fenyegetheti. A háború kezdete óta már négy civilt öltek meg ilyen módszerrel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató