2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Botrány a lengyel parlamentben - a PiS képviselői a bebörtönzött társaik szabadon bocsátását követelték

Szünetet kellett elrendelni.

Mariusz Błaszczak (PiS) a szejmben "Mariusz Kamiński és Maciej Wąsik törvénytelen fogva tartásáról" beszélt. A PiS képviselői azt skandálták, hogy "szabadítsák ki a képviselőket".

A Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti klubjának (frakciójának) vezetője hivatalos indítvány formájában lépett a pulpitusra, és kérte az eljárás lefolytatásának megváltoztatását két kérdés - a Kaminski és Wąsik-ügy és a Nemzeti Ügyészség - kapcsán - írja a DoRzecy.

- Szeretném kérni az eljárás lefolytatásának megváltoztatását és egy napirendi pont felvételét a Mariusz Kaminski és Maciej Wąsik képviselők jogellenes bebörtönzéséről és az ügyészség elleni támadásról szóló vita napirendjére. "December 13-i koalíció, önök azt mondják, hogy a bűnözők helye a börtönben van, szeretném emlékeztetni önöket, hogy Kaminski és Wąsik képviselők egész politikai életükben a korrupció ellen küzdöttek, a korrupció elleni küzdelemért büntették meg őket, az önök politikusai pedig jutalmat kapnak a korrupcióért" - mondta Mariusz Błaszczak.

- Házelnök úr, levélben követelem, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy Mariusz Kamiński és Maciej Wąsik gyakorolhassák parlamenti mandátumukat, továbbá indítványt nyújtottunk be az ügyészséghez hatáskör túllépésének gyanúja miatt. Talán mégiscsak ez az oka annak, hogy az ügyészség átvételét ilyen sietve hajtják végre" - mondta Błaszczak.

Blaszczak üdvözölte Mariusz Kaminski és Maciej Wąsik feleségét, akik a Szejm galériáján vannak jelen.

Mivel a Jog és Igazságosság (PiS) képviselői percekig azt skandálták, hogy "szabadon a képviselőket", és nem akarták hagyni, hogy Holownia házelnök vezesse az ülést, 10 perces szünetet rendelt el. A szünet után folytatódott a tanácskozás.

A Jog és Igazságosság (PiS) klub néhány parlamenti képviselője, köztük Jarosław Kaczyński, elhagyta a plenáris üléstermet.

Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest január 9-én tartóztatták le, miután a bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató