2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Az USA 2023-ban 1 milliárd dollárért vásárolt uránt Oroszországtól

Az Egyesült Államok 2023 januárjától novemberig több mint 1 milliárd dollár értékben importált orosz uránt – jelentette hétfőn a RIA Novosztyi az amerikai statisztikai hivatal adataira hivatkozva.

Csak novemberben a nukleáris fűtőanyag orosz exportja az Egyesült Államokba 96 millió dollárt tett ki. Ezzel a szankciókkal sújtott ország május óta először vált az Egyesült Államok legnagyobb uránszállítójává, amikor a szállítások értéke 177 millió dollár volt.

Az USA további jelentős uránszállítói közé tartozik az Egyesült Királyság és Japán, amelyek exportja novemberben mintegy 48,6 millió, illetve 44 millió dollárt tett ki. Belgiumból ugyanebben az időszakban 2,4 millió dollárt szállítottak, míg az USA teljes uránimportja novemberben közel 191 millió dollárt tett ki.

A múlt héten az amerikai energiaügyi minisztérium közölte, hogy a hatóságok ajánlatokat kérnek vállalkozóktól, hogy segítsenek a reaktorok következő generációjában való felhasználásra szánt, magasabb szintre dúsított uránüzemanyag hazai kínálatának kialakításában. A terv várhatóan segít az Egyesült Államoknak alternatív beszállítókat találni az üzemanyaghoz, amely jelenleg csak Oroszországból érhető el kereskedelmi mennyiségben.

Decemberben az amerikai képviselőház az ukrajnai konfliktus miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók részeként elfogadta az orosz urán importjának tilalmát. A törvényjavaslatnak át kell mennie a szenátuson, és az elnöknek alá kell írnia, mielőtt törvényerőre emelkedik.

Az amerikai Energiainformációs Hivatal által nyomon követett adatok szerint az ország atomerőművei 2022-ben az urán mintegy 12%-át importálták Oroszországból, míg Kanadából 27%-át, Kazahsztánból pedig 25%-át. Az Egyesült Államokban felhasznált uránnak mintegy 5%-át ebben az időszakban belföldről szerezték be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató