2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Nem támogatja a Mazsihisz, hogy a zsinagóga közelében szemkilövetős szobor álljon

Aláírásgyűjtést indított az ismert fogtechnikus, Szilágyi Ákos annak érdekében, hogy a 2006-os események civil érintettjeit megörökítő emlékművet állítsanak fel a Dohány utcában.

A szobor a 2006 őszén lezajlott események közül azt örökítené meg, amikor az egyik áldozat, a 2022 végén elhunyt Nagy László szemét a rendőrök október 23-án gumilövedékkel kilőtték. Bár a gumilövedék valószínűleg a Dob utcánál találta el Nagyot, mégis többen a Dohány utcához kötik, ez indokolná Szilágyi szerint, hogy az emlékmű a zsinagóga közelében kapjon helyet. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) azonban jelezte, hogy ha a kezdeményezés hivatalossá válik, minden lehetséges fórumon tiltakozni fog az ellen, hogy a szobrot a tervezett helyszínen állítsák fel.

A Mazsihisz hangsúlyozta, hogy

méltányolhatónak tart minden olyan kezdeményezést, amely az ártatlanul meghurcolt, megsebesített, emberi jogaiban sértett áldozatoknak kíván emlékművet állítani.

Hozzátette: annak megítélése, hogy egy konkrét esemény kapcsán, egy konkrét személyhez kapcsolódóan szükséges-e és milyen méretű kivitelezésű emlékmű felállítása, és hogy hol, nem tartozik a Mazsihisz véleményezési körébe” – idézte a Népszava a Mazsihisz válaszát. Azt azonban ellenzi, „hogy a magyar zsidóság legkiemelkedőbb, szimbolikus és tényleges történelmének, valamint jelenkori hitéletének helyszínén politikai akciók történjenek, aktuális politikai üzenetek jelenjenek meg akár ideiglenesen, akár tartósan”.

A VII. kerület polgármestere, a DK-s Niedermüller Péter jelezte: a szobor felállításához az önkormányzat engedélyére van szükség, ám az önkormányzat a kezdeményezést nem támogatja.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató