2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Politico: Kína elutasította Zelenszkij kérését a davosi találkozóra

Kína elutasította Ukrajna kérését, hogy Davosban találkozzon Li Csiang kínai miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írja a Politico című lap egy magas rangú amerikai tisztviselőre hivatkozva, Kijev számára “kellemetlen meglepetésnek” nevezve az elutasítást.

“Az ukrán vezetők nem csináltak titkot abból, hogy találkozni szeretnének kínai tisztségviselőkkel; különösen az elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak utalt arra, hogy Zelenszkij találkozhat Li Csiang kínai miniszterelnökkel. De végül “nem kapták meg a kívánt találkozót, ami csapás volt Kijev számára”.

Ugyanakkor Ukrajna képviselője a lapnak adott kommentárjában tagadta, hogy Kijev találkozót kért volna Kínától.



Továbbá Kína nem vett részt a “Globális Dél” országait érintő tárgyalásokon.

MINDEZ ÚJABB JELZÉS VOLT ARRA, HOGY KÍNA OROSZORSZÁG MELLÉ ÁLLT – ÍRTA A POLITICO.

Egy másik magas rangú amerikai tisztviselő a lapnak elmondta, hogy “Kína elutasította a találkozókat, miután Oroszország sürgette, hogy szüntesse meg a diplomáciai kapcsolatokat Ukrajnával”.

Közben az Európai Unió közölte, hogy felszólította Kínát, hogy vegye fel újra a közvetlen kapcsolatot Zelenszkijjel.

Zelenszkij a hírre úgy reagált, hogy nem tervez találkozni a kínai miniszterelnökkel Davosban, mert az nem az ő szintje.

“Ott van a kínai miniszterelnök – akkor a mi miniszterelnökünk találkozik vele. Én szívesen találkoznék a kínai vezetővel. Amennyire tudom, Hszi Csin-ping döntéseket hoz, Ukrajnában pedig én hozom a döntéseket… Nincs szükségem semmiféle párbeszédre, nekem fontos döntések kellenek azoktól a vezetőktől, akik ezeket a döntéseket meghozzák” – mondta Zelenszkij a davosi záró sajtótájékoztatón.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató