2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Kézi-Eb: szenzációs végjátékkal legyőzte a válogatott Horvátországot

A magyar férfi kézilabda-válogatott a hullámvölgyeken túljutva nagyszerűen játszott az Európa-bajnokság középdöntőjének végjátékában, és 29-26-os győzelme azt is jelenti, hogy még esélye van elérni az elődöntőt.

Magyar szempontból álomszerűen indult a meccs, 3-3-ig gyors gólváltásokkal jutott el a két csapat, de ezután Bodó Richárdék voltak lendületesebbek, átlövésből, gyorsindításból és cunderezve is lőtték a gólokat a magyarok. Sőt, Bodó még a földön gurulva is szerzett találatot.

A horvátokat érezhetően meglepte a gyors magyar játék, és egy ideig nem találták az ellenszerét. A 15. percben már 9-5-re vezetett a válogatott. Ezután viszont érezhetőn megtorpant a csapat, a támadásban feljavuló horvátok lefelezték a különbséget, és a félidő végére már csak egy gólt tudott megőrizni Lékaiék, 14-13 volt az állás a félidő végén.

A második félidő már nem a könnyű gólokról szólt, mindkét csapat megküzdött a találatokért. A magyar támadások körülményesebbé váltak, és a lövések is pontatlanabbá váltak. Bodó továbbra is a hátán vitte a csapatot, olykor pedig a horvát védőket is, két-hárman is rángatták, hogy a földre vigyék. Az így kiharcolt hetest viszont Lékai legalább belőtte.

A horvátok is kapartak a gólokért; hogy alig találtak be, az leginkább a nagyszerű periódust elkapó Bartucz kapusnak volt köszönhető. A Tatabánya játékosa mindenhova odaért, percekig képtelenek voltak neki gólt lőni, 40 százalék fölött volt a védési hatékonysága. A 40. percben hosszú idő után újra Horvátország vezetett, Glavaš és Karačić lőtte egymás után a góljaikat. A magyar csapatot viszont nem tudták megtörni, egygólos előnynél többet nem tudtak kiharcolni, a nehéz helyzetekben mindig lehetett Bodóra számítani, és a szélsőnk, Imre is fontos gólokat dobott.

Az utolsó 15 perc is kétarcú volt, Magyarország két góllal elment, 23-21-re vezetett, miután Lékai bevágta a hétméterest, de a horvátok újra visszakapaszkodtak, Klarica egymás után két gólt dobott, és 25-25-ről minden kezdődhetett elölről. Lékai szerezte vissza a vezetést, miután begyűjtötte saját kipattanóját, majd a morált tovább építve egy labdaszerzésből a szélső Bóka növelte kettőre az előnyt. Bartucz megint előhúzott egy szenzációs védést, majd egy újabb labdaszerzés után a támadásban szinte sosem játszó Sipos Adrián is gólt dobott. A horvátokat már nagyon szorította az idő, szűk két percük volt három gólt ledolgozni. Teljes letámadást választottak, de nem tudták megingatni a magyarokat, Glavas egy gólt még talált, de Ilics bebiztosította egy lerohanás végén a háromgólos különbséget.

A magyar válogatott újabb sporttörténelmi momentumot jegyezhet fel, ez az első olyan Eb, ahol négy mérkőzést tudott nyerni.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló, I. csoport:
Magyarország–Horvátország 29-26 (13-14)
Köln, v.: Lah, Sok (szlovénok)
lövések/gólok: 48/29, illetve 46/26
gólok hétméteresből: 4/3, illetve 2/2
kiállítások: 8, illetve 12 perc

Magyarország:
Bartucz – Bodó 5, Lékai 4, Bánhidi 2, Sipos 1, Ancsin 3, Imre 7
cserék: Bóka 2, Ligetvári, Fazekas 3, Hanusz, Máthé 1, Ilics 1

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató