2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Winston Churchill műfogsorait árverésre bocsátják az Egyesült Királyságban

Egy aukciós ház Nagy-Britanniában árverésre bocsátja Winston Churchill műfogsorát.

A nyugat-angliai Cheltenham városában található Cotswold Auction Company aukciósház árverésre bocsátott egy aranyozott műfogsort, amely Winston Churchill volt brit miniszterelnöké volt az aukciós weboldal információi szerint.

"Aranyra rögzített részleges felső állkapocs fogsor, amelyet Sir Winston Churchillnek tervezett fogorvosa, Sir Wilfred Fish, és technikusa, Derek Cudlipp gyártotta" - áll a lista leírásában.

A fogsor egyike azon néhány speciális protéziseknek, amelyeket oly módon alakítottak ki, hogy a miniszterelnök megőrizhesse a rá jellemző "elkent" beszédmódját.

Megjegyzik, a Churchill „egész életében fogászati ​​problémákkal küzdött, és 20 évesen több foga is elveszett." Annyira fontosak voltak számára, hogy mindig két párat hordott magával – áll a szövegben. Ráadásul úgy vélik, hogy három-négy egyforma fogsor készült a brit vezetőnek. Churchillt az egyikükkel együtt temették el.

Tisztázták, hogy a kiállított protézis a második világháború környékén készült, amikor a politikus 65 éves volt.

Az aukciót február 6-án tartják. A tétel előzetes becsült költsége 5-8 ezer font sterling (körülbelül 2 000 000-3 500 000 ft). Emellett aukcióra bocsátják azt a rádiómikrofont is, amellyel Churchill bejelentette a második világháború végét. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató